10 zgomote în automobil care pot deranja conducătorul

10 zgomote în automobil care pot deranja conducătorul

Rotind cheia de contact a automobilului sau apăsând butonul „start/stop”, trebuie să ÅŸtiÅ£i să ascultaÅ£i automobilul, pentru a depista la timp zgomotele improprii, ce pot semnaliza eventuale deranjamente ale maÅŸinii.

Desigur, reparaÈ›ia auto a devenit o activitate în exclusivitate pentru profesioniÅŸti. Au trecut vremurile când un automobilist amator cu experiență putea rezolva singur cele mai multe probleme. MaÈ™inile au devenit extrem de sofisticate, or, identificarea defecÈ›iunilor È™i, cu atât mai mult, reparaÈ›ia sunt în măsură să le execute specialiÈ™tii, adesea cu o specializare îngustă. Mecanicii auto experimentaÈ›i vor determina sursa sunetului È™i natura defalcării în funcÈ›ie de sunet. Cu cât maistrul este mai experimentat, cu atât este mai mare procentul de depistare a defecÅ£iunilor. Cu toate acestea, va fi util ca orice proprietar de maÈ™ină să poată „citi” sunetele apărute brusc. Într-adevăr, în unele cazuri, poÅ£i continua calea, iar în altele – trebuie să te opreÅŸti urgent È™i să chemi un camion de remorcare. În unele cazuri, sunetul care apare indică o defecÈ›iune, iar în altele, că resursa unui sau altui ansamblu se apropie de epuizare, dar mai poate fi exploatat un timp în siguranță (deÈ™i orice maistru, la fel ca un dentist, va recomanda înlocuirea la primele semne de apariÅ£ie a unei probleme: cu cât reparaÈ›ia este efectuată mai devreme, cu atât ne va costa mai ieftin).

Dacă automobilul dvs. a început să producă niÅŸte sunete netipice, e posibil maÅŸina să fie defectată. Iată 10 cele mai frecvente cauze ale producerii unor sunete străine în automobil.

Dacă aÅ£i auzit un bâzâit sub capotă, când motorul funcÅ£ionează, atunci cauza posibilă poate fi scurgerea lichidului sau dezetanÅŸarea sistemelor cu vid ale maÅŸinii.

Dacă asemenea sunet se aude pe drum plan sau cu mici moviliţe, e cazul să faceţi un mic diagnostic al părţii mobile a maşinii. E posibil ca zgomotele improprii să apară la drum din cauza defecţiunii silentblocurilor, rulmenţilor, stabilizatoarelor şi capetelor de bară.

Dacă motorul automobilului dvs. emite un sunet chiţăit, atunci cauza poate fi rola de întindere a curelei de distribuÅ£ie. De obicei, dacă rola de întindere se uzează, slăbeÅŸte capacitatea de solicitare a curelei ÅŸi aceasta poate să sară de pe poziÅ£ia sa, implicând, în ultimă instanţă, ruperea ei.

Dacă în timpul frânării aÅ£i auzit un scârÅ£âit metalic, e posibil ca saboÅ£ii de frână să se fi uzat de-a binelea. MulÅ£i saboÅ£i moderni de frână sunt creaÅ£i astfel încât după roaderea materialului de fricÅ£iune până la un anumit strat, aceÅŸtia încep să scârÅ£âie puternic la frânare, semnalându-vă că e timpul să-i schimbaÅ£i.

Dacă maÅŸina dvs. este cu tracÅ£iune pe roÅ£ile faţă ÅŸi la viteze mici auziÅ£i un pârâit sau trosnet (mai ales atunci, când rotiÅ£i volanul până la capăt la cotitură), cauza posibilă a deranjamentului poate fi articulaÅ£ia homocinetică (cu viteze unghiulare egale). Dacă nu va fi înlocuită la timp, atunci acÅ£ionarea poate sparge locaÅŸurile cutiei de viteze. De aceea, dacă veÅ£i auzi un pârâit sau trosnet în suspensia faţă, adresaÅ£i-vă imediat la atelierul auto pentru diagnosticare ÅŸi eliminarea deranjamentului.

Dacă, în timpul cotirii, automobilul începe să hârâie, e semn că pompa amplificatorului hidraulic iese din funcÅ£iune. ReÅ£ineÅ£i, deranjamentele amplificatorului hidraulic nu pot fi ignorate! Altfel poate fi pusă în pericol siguranÅ£a la volan (astăzi multe autoturisme ÅŸi camioane sunt echipate cu amplificator electric de direcÅ£ie. De aceea, dacă maÅŸina dvs. este prevăzută cu amplificator electric de direcÅ£ie, atunci, în caz de deranjament, poate să nu apară un hârâit).

Dacă auziÅ£i o ciocănit sub capotă, fiÅ£i precauÅ£i: cauza bătăii poate fi vreo defecÅ£iune a motorului. Aceste sunete pot semnala una cele trei deranjamente ale arderii combustibilului în camera de ardere a motorului. Prima cauza poate fi legată de probleme cu instalaÅ£ia de aprindere (defectarea bobinei de aprindere, firelor de aprindere de înaltă tensiune). O altă cauză ar putea fi îmbâcsirea injectorului.

Dacă la maÅŸina dvs. au apărut probleme cu aprinderea din cauza combustibilului de calitate joasă sau din alte motive, puteÅ£i soluÅ£iona această problemă, alimentând maÅŸina cu benzină cu cifră octanică mai înaltă.

Dacă din motorul maÅŸinii dvs. se aud pocnete sau zgomot asemănătoare cu lovituri, care la mărirea rotaÅ£iilor devin mai puternice, acestea pot semnala deranjamente grave la agregatul de forţă al automobilului. Bătăile în motor, fireÅŸte, nu întotdeauna sunt legate de vreo problemă gravă, dar orice sunet impropriu al motorului necesită diagnosticare calificată de către un specialist. Cu cât mai rapid veÅ£i face acest lucru, cu atât mai bine.

Nu amânaÅ£i diagnosticarea ÅŸi reparaÅ£ia, deoarece rulmenÅ£ii uzaÅ£i ai bielelor pot afecta motorul, implicând astfel o reparaÅ£ie costisitoare.

Dacă maÅŸina dvs. este prevăzută cu cutie de viteze mecanică ÅŸi, în timpul deplasării, la comutare auziÅ£i un pârâit, atunci, de regulă, cauza este kilometrajul mare ÅŸi uzura naturală a pieselor cutiei de viteze. Pentru început, pârâitul din cutia de viteze la comutarea vitezei poate semnala uzura sincronizatoarelor ÅŸi a altor componente ale cutiei de viteze. Pârâitul mai poate însemna că s-a uzat ambreiajul.

Dacă maÅŸina dvs. este dotată cu acÅ£ionare spate ÅŸi în timpul deplasării auziÅ£i în spate un urlet specific, e posibil să existe vreo problemă la diferenÅ£ial. Dacă diferenÅ£ialul este uzat, pot să apară diferite zgomote în diverse situaÅ£ii de drum (atât accelerare, cât ÅŸi încetinire). Aceste zgomote mai pot fi provocate de rulmenÅ£ii uzaÅ£i.

  1. Bâzâit
  2. Ţăcănit
  3. Chiţăit sub capotă
  4. ScârÅ£âit metalic
  5. Trosnet sau pârâit
  6. Hârâit sau vibraÅ£ie la rotirea volanului
  7. Ciocănituri sub capotă, şuierat
  8. Pocnete sau bătăi ale motorului
  9. Pârâit în cutia de viteze
  10. Urlet

În oricare din cazurile descrise vă recomandăm să vă adresaÅ£i la unul centrele service auto specializate Master Lux. Aici veÅ£i primi o gamă completă de servicii, legate de reparaÅ£ia automobilului dvs., precum ÅŸi un sortiment larg pe piese de schimb ÅŸi consumabile.


Metode moderne de diagnosticare auto

29.09.2023

Metode moderne de diagnosticare auto

Cu dezvoltarea tehnologiei, maÈ™inile devin din ce în ce mai complexe È™i mai performante. Odată cu aceasta, se dezvoltă È™i metodele de diagnosticare, altfel nu va fi posibil să se identifice defecÈ›iunile È™i să se prevină posibilele avarii ale autovehiculului. Diagnosticarea computerizata a automobilului Diagnosticarea computerizată a autovehiculului este una dintre principalele metode moderne. Aceasta permite rezolvarea multor probleme, asigurând o evaluare precisă È™i operativă a stării tuturor componentelor È™i sistemelor cheie. De exemplu, specialiÈ™tii de la Master LUX pot verifica starea motorului, grupului pistoane, sistemului de distribuÈ›ie a gazelor, sistemului de injecÈ›ie, sistemului de evacuare a gazelor arse, catalizatorului, sistemului de răcire È™i alte componente È™i sub-sisteme. Fac diagnoza masina. Acest lucru se realizează cu ajutorul complexelor specializate "TEXA IDC 4" È™i "Magneti Marelli" produse în Italia. Astfel, diagnosticarea computerizata a automobilului joacă un rol critic, permiÈ›ând reacÈ›ii rapide la orice defecte È™i prevenirea potenÈ›ialelor avarii. Cu toate acestea, dezvoltar

Schimbarea uleiului: bune practici și mituri comune

23.08.2023

Schimbarea uleiului: bune practici și mituri comune

Schimbarea regulată a uleiului de motor este una dintre cele mai importante proceduri pentru a vă menÈ›ine vehiculul sănătos È™i de lungă durată. Cu toate acestea, există multe mituri È™i neînÈ›elegeri în jurul acestei operaÈ›iuni simple È™i necesare. Să dezvăluim cele mai comune concepÈ›ii greÈ™ite È™i să aflăm despre cele mai bune practici pentru schimbarea uleiului. Se efectueaza si schimbare ulei cutie automat.   Mitul â„–1: Uleiul trebuie schimbat la fiecare 5000 km Acest mit era relevant cu mulÈ›i ani în urmă, când maÈ™inile È™i uleiurile erau mai puÈ›in avansate. Uleiurile de motor moderne È™i tehnologia motorului permit intervale semnificativ extinse de schimbare a uleiului. Producătorii de maÈ™ini recomandă în general o schimbare a uleiului la fiecare 8.000 până la 16.000 km, în funcÈ›ie de condiÈ›iile de funcÈ›ionare. Unele tipuri de uleiuri moderne, de înaltă tehnologie, sunt gata să funcÈ›ioneze mult mai mult.   Mitul â„–2: Adăugarea de ulei nou la uleiul vechi este o practică normală Adăugarea de ulei nou la uleiul vechi nu rezolvă problema uzurii È™i contaminării uleiulu

Autoexpert povestește: cum se schimbă uleiul din motor

24.07.2023

Autoexpert povestește: cum se schimbă uleiul din motor

Schimbarea regulată a uleiului din maÈ™ină este una dintre cele mai importante proceduri de întreÈ›inere a maÈ™inii. Schimbarea uleiului nu numai că prelungeÈ™te durata de viață a motorului, dar asigură È™i funcÈ›ionarea optimă a acestuia, ceea ce ajută la economisirea combustibilului È™i la reducerea riscului de avarii grave. Pentru a efectua această procedură corect È™i în siguranță, trebuie urmate anumite recomandări. În acest articol vă vom spune cum să schimbaÈ›i corect uleiul din motor. Alegerea uleiului È™i a filtrului Unul dintre punctele cheie la schimbarea uleiului este alegerea uleiului È™i a filtrului de ulei potrivit. ConsultaÈ›i manualul de utilizare al vehiculului dumneavoastră pentru recomandările producătorului privind vâscozitatea È™i tipul de ulei. SelectaÈ›i un ulei cu un grad de calitate adecvat care îndeplineÈ™te standardele API sau ACEA. AlegeÈ›i, de asemenea, un filtru de ulei de calitate, potrivit pentru vehiculul dvs. Pregătirea Înainte de a începe o schimbare a uleiului, există o serie de paÈ™i pregătitori care trebuie finalizaÈ›i. Motorul trebuie să fie rece. Cel mai bine est

Impactul condițiilor meteorologice asupra performanței bateriei auto: provocări și soluții

20.06.2023

Impactul condițiilor meteorologice asupra performanței bateriei auto: provocări și soluții

CondiÈ›iile meteorologice pot avea un impact semnificativ asupra performanÈ›ei È™i longevității bateriilor auto. Iată câteva dintre provocările cu care vă puteÈ›i confrunta È™i soluÈ›iile posibile. Temperaturi scăzute În regiunile cu temperaturi extrem de scăzute, bateriile îÈ™i pot pierde capacitatea, ceea ce duce la pornirea proastă sau la inoperarea completă a motorului. În acest caz, ar trebui să acordaÈ›i atenÈ›ie bateriilor cu rezistență ridicată la frig sau sistemelor de încălzire a bateriilor care ajută la menÈ›inerea temperaturii optime. FuncÈ›ionarea bateriei la temperaturi scăzute va fi fără probleme dacă parcaÈ›i maÈ™ina într-un loc cald sau utilizaÈ›i un încălzitor de motor înainte de a porni. Temperaturi mari Bateriile se pot supraîncălzi la temperaturi ridicate, ceea ce le reduce, de asemenea, capacitatea È™i durata de viață. În astfel de cazuri, instalarea unui sistem de răcire pentru baterie va ajuta la menÈ›inerea temperaturii optime de funcÈ›ionare. De asemenea, ar trebui să evitaÈ›i parcarea maÈ™inii în lumina directă a soarelui È™i să utilizaÈ›i ecrane s

Cum se prelungește durata de viață a bateriei auto?

25.04.2023

Cum se prelungește durata de viață a bateriei auto?

Bateriile auto sunt o componentă a unui sistem din automobil care oferă puterea necesară pentru a porni motorul, a aprinde farurile È™i alte elemente electrice. Durata de viață a unei baterii fără întreÈ›inere este de obicei de 3 până la 5 ani, în funcÈ›ie de diferiÈ›i factori, cum ar fi condiÈ›iile de funcÈ›ionare, condiÈ›iile meteorologice È™i întreÈ›inerea. Înlocuirea bateriei unei maÈ™ini ca urmare a unei defecÈ›iuni bruÈ™te poate fi costisitoare È™i incomodă, dar există câÈ›iva paÈ™i pe care îi puteÈ›i face pentru a prelungi durata de viață a bateriei maÈ™inii È™i a aÈ™tepta cu nerăbdare o viață lungă. În acest articol, vom analiza opt sfaturi despre cum să prelungeÈ™ti durata de viață a bateriei maÈ™inii dvs. LimitaÈ›i călătoriile scurte Călătoriile scurte, în special cele care nu depășesc 10 minute, pot stresa bateria maÈ™inii. În timpul călătoriilor scurte, este posibil ca alternatorul responsabil cu reîncărcarea bateriei să nu aibă suficient timp pentru a încărca complet bateria, ceea ce face ca aceasta să se epuizeze treptat în timp. Dacă este posibil, &ici

Revizia motorului: caracteristici principale

27.02.2023

Revizia motorului: caracteristici principale

O revizie a motorului este un proces care include dezasamblarea completă, curățarea, inspecÈ›ia, repararea È™i reasamblarea unui motor. Acest proces este necesar pentru a asigura funcÈ›ionarea eficientă È™i fiabilă a motorului. Când trebuie efectuată o revizie a motorului? Procesul de revizie se efectuează de obicei pe motoarele care au fost în funcÈ›iune pentru o perioadă lungă de timp, rezultând piese uzate sau alte componente. Ce este necesar pentru o revizie a motorului? Aceasta este o întreprindere complexă È™i destul de costisitoare, care necesită multă experiență È™i cunoÈ™tinÈ›e profunde despre motoare È™i componentele acestora. LuaÈ›i în considerare principalele caracteristici ale reviziei motorului în motoare. Dezasamblarea Primul pas în revizia motorului este dezasamblarea acestuia. Aceasta include îndepărtarea tuturor componentelor motorului, inclusiv chiulasa, pistoanele, arborele cotit È™i rulmenÈ›ii. Procesul de dezasamblare necesită o atenÈ›ie meticuloasă la detalii, deoarece orice deteriorare a componentelor în timpul procesului de dezasamblare poate afecta performanÈ›a motorului. C

Uzura anvelopelor: cauza?

13.02.2023

Uzura anvelopelor: cauza?

Uzura anvelopei indică la pierderea treptată a adâncimii benzii de rulare a anvelopei pe măsură ce este utilizată în timp. DeÈ™i uzura anvelopelor este un proces normal È™i de aÈ™teptat, uzura excesivă sau neuniformă a anvelopelor poate fi un semn al unei probleme care trebuie rezolvată. În acest articol, analizăm diferiÈ›ii factori care pot cauza uzura anvelopelor, diferitele tipuri de uzură a anvelopelor È™i cum să o minimizăm. Presiune joasă sau înaltă Primul factor care poate cauza uzura anvelopelor este sub presiunea sau suprapresiune. Când o anvelopă este sub umflată, ea pune mai multă presiune pe pereÈ›ii laterali È™i creează mai multă frecare între anvelopă È™i drum. Această frecare generează căldură È™i are ca rezultat o uzură mai rapidă a anvelopelor. Uzura peretelui lateral poate fi cauzată È™i de o presiune mai mare decât cea recomandată. În acest caz, partea centrală a benzii de rulare este supusă unei uzuri crescute, iar anvelopa va deveni mai vulnerabilă la perforaÈ›ii È™i rupturi. Pentru a preveni uzura anvelopelor asociată cu umflarea insuficientă, este important să verifi

Când ar trebui să-ți schimbi lichidul de frână?

12.01.2023

Când ar trebui să-ți schimbi lichidul de frână?

Schimbarea lichidului de frână este o procedură mult mai rară în comparaÈ›ie cu înlocuirea altor lichide ale vehiculului. În acelaÈ™i timp, este mult mai responsabilă, deoarece are legătură directă cu domeniul siguranÈ›ei, È™i anume, capacitatea maÈ™inii de a se opri. Tipuri de lichide de frână În industria auto modernă, sunt utilizate mai multe tipuri diferite de TJ. Cea mai învechită versiune - un amestec de alcool butilic cu ulei de ricin - se mai găseÈ™te, dar nu satisface prea mult sarcinile moderne, deoarece se îngroașă la temperaturi sub zero È™i îÈ™i pierde treptat proprietățile. Apoi au venit DOT3, 4 È™i 5. DOT 3 este un lichid de frână pe bază de glicol È™i poliester. Acest tip de TJ este potrivit pentru maÈ™ini cu putere medie. DOT3 are o limită superioară a temperaturii de funcÈ›ionare de cel mult 150 °C. DOT 4 este un lichid de frână mai avansat. Datorită aditivilor suplimentari în aceeaÈ™i compoziÈ›ie pe care o are DOT3, face față încărcăturilor de temperatură deja de până la 200-230 ° C, ceea ce acoperă nevoile marii majorități a maÈ™inil

FAQ
Achita cu Visa Achita cu Visa Electron Achita cu MasterCard Achita cu Maestro Site securizat pentru achitari online
0 Sună
comandă online - (022) 81 92 43 068-333-749 Botanica - (022) 81 92 47 Petricani - (022) 81 92 46