Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece?

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece?

Temperaturile sub zero reprezintă o verificare serioasă a stării multor sisteme dintr-o maÈ™ină legate de pornirea motorului. Problemele legate de pornirea unei maÈ™ini într-o dimineață geroasă de iarnă pot da:

  • Rezervoare de gaz pe jumătate goale
  • Ulei îngroÈ™at
  • Baterie slabă
  • Probleme cu demarorul
  • PlăcuÅ£e de frână îngheÅ£ate
  • Benzină de calitate scăzută
  • Bujii folosite
  • È™i aÈ™a mai departe.

În acest articol, vom lua în considerare ce ar trebui să faceÈ›i pentru a reduce riscul de a rămâne dimineaÈ›a cu o maÈ™ină care nu se porneÈ™te într-o zi cu zăpadă.

„TrezeÈ™te” bateria uÈ™or

Pe vreme rece, la prima pornire, nu trebuie să da-È›i sarcina maximă. După ce aÈ›i rotit cheia în contact, lăsaÈ›i vehiculul să fie descărcat pentru câteva secunde. LăsaÈ›i pompa de combustibil să funcÈ›ioneze în liniÈ™te, iar electronica de bord să efectueze autodiagnosticarea. Apoi porniÈ›i radioul sau faza scurtă. Și numai după aceea vă puteÈ›i porni.

Șoferii diesel trebuie să fie deosebit de atenÈ›i. Nu puteÈ›i începe până când pictograma bujii incandescente de pe tabloul de bord nu se stinge.

Dacă vorbim de o maÈ™ină cu transmisie manuală, atunci nu vă grăbiÈ›i să eliberaÈ›i ambreiajul. LăsaÈ›i sistemul să treacă la o turaÈ›ie de ralanÈ›i constantă, fără a fi necesar să rulaÈ›i ulei rece în acelaÈ™i timp.

După pornirea motorului, lăsaÈ›i vehiculul la ralanÈ›i câteva minute înainte de începerea miÈ™cării.

Cu cât mai mult combustibil în rezervor, cu atât mai bine

Unul dintre cele mai simple È™i mai eficiente sfaturi: iarna, nu ar trebui să laÈ™i maÈ™ina peste noapte cu rezervoarele aproape goale. Cert este că, la o amplitudine mare a temperaturii zilnice, pe pereÈ›ii rezervorului de gaz se formează condens de apă (în cazul sistemelor diesel - È™i parafină). Condensul intră inevitabil în benzină È™i îÈ™i reduce numărul octanic. În consecință, benzina începe să ardă mai rău È™i, în cazuri radicale, nu are loc deloc aprinderea.

Alimentați cu combustibil la benzinăriile dovedite

Benzina de calitate scăzută este deosebit de complicată iarna. Vara, s-ar putea să nu simÈ›iÈ›i combustibilul rău (deÈ™i daunele de la utilizarea acestuia se vor acumula în continuare), iarna, „răzbunarea” poate veni rapid - sub formă de defecÈ›iune a sistemelor È™i incapacitatea de a porni motorul. La minus douăzeci combustibilul cu o cantitate mare de apă sub motorul rece nu va porni. Prin urmare, în timpul iernii, ar trebui să fiÈ›i deosebit de atenÈ›i la locul în care realimentaÈ›i.

Verificați uleiul de motor și antigelul

Iarna, uleiul ar trebui să fie mai subÈ›ire. La frig sever, uleiurile minerale clasice pot pur È™i simplu îngheÈ›a. Prin urmare, iarna este mai bine să foloseÈ™ti un ulei sintetic mai puÈ›in vâscos decât vara, sau poÈ›i opta pentru uleiuri de motor universale moderne care îÈ™i păstrează proprietățile fizice chiar È™i la temperaturi ultra-scăzute.

În ceea ce priveÈ™te sistemul de răcire, iarna necesită o atenÈ›ie deosebită. Din cauza schimbărilor de temperatură, conducta de ramificaÈ›ie poate curge È™i nivelul de antigel va scădea rapid.

Nu ignorați niciodată pictograma iluminată pentru nivelul lichidului de răcire.

În ceea ce priveÈ™te lichidul în sine, acesta ar trebui să fie nu numai la nivelul, în cantitatea necesară, ci È™i în stare bună, de la un producător bun. Antigelurile de înaltă calitate vor prelungi durata de viață a maÈ™inii È™i vor elimina unele dintre problemele din zilele grele de iarnă.

Utilizați chimia automată pentru a facilita pornirea motorului

Au fost dezvoltate multe soluÈ›ii care vor facilita pornirea motorului la temperaturi sub zero. De exemplu, există fluide speciale care sunt turnate în combustibil - aditivi de aerosoli cu o proporÈ›ie mare de eter È™i propan. Vă vor permite să porniÈ›i motorul chiar È™i la minus patruzeci.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Cum să faci față pierderii bateriei?

O baterie slabă este statistic principala cauză a problemelor de pornire în dimineÈ›ile reci de iarnă. Iarna, bateriile sunt supuse unui stres crescut - farurile sunt aprinse, aerul condiÈ›ionat este pornit, scaunele încălzite, geamurile È™i oglinzile încălzite. Pentru o zi de lucru pe vreme rece, încărcarea bateriei scade de câteva ori mai repede. Acest lucru poate duce la faptul că într-o dimineață geroasă, când este nevoie de mai mult efort pentru a porni motorul decât vara, puterea acestuia pur È™i simplu nu este suficientă.

Pentru a evita această problemă cea mai frecventă, ar trebui să verificaÈ›i bateria înainte de sezonul de iarnă È™i, dacă proprietățile acesteia se deteriorează, să o înlocuiÈ›i cu una nouă. De regulă, bateriile de înaltă calitate de la mărci binecunoscute pot funcÈ›iona efectiv mai mult de cinci ani, dar există întotdeauna posibilitatea ca acestea să defecteze mai devreme. Prin urmare, merită să treceÈ›i la un service auto È™i să îl testaÈ›i. Mai ales când este vorba de bateriile de tip service.

Dacă bateria demonstrează performanÈ›e destul de medii, atunci seara nu ar strica să conduci o jumătate de oră într-un mod blând - fără încălzire, radio, etc. - pentru a o reîncărca noaptea.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Ar trebui să scoateți bateria pe vreme rece?

În cele mai aspre ierni, unii È™oferi scot bateria peste noapte È™i o duc într-o cameră încălzită. Cu toate acestea, pentru latitudinile noastre, o astfel de vreme rece este un eveniment rar.

Nu există o singură recomandare din partea producătorilor pentru scoaterea bateriei pe noaptea de iarnă. MulÈ›i experÈ›i sfătuiesc să scoateÈ›i bateria dacă aceasta are o densitate insuficientă a electroliÈ›ilor È™i dacă maÈ™ina a fost anterior în frig de mult timp fără să se miÈ™te. Dacă bateria este în stare bună, atunci nu este recomandat să o scoateÈ›i în toate celelalte cazuri.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Nu puneÈ›i maÈ™ina pe frâna de mână È™i alarma în mod inutil

În sezonul rece, există pericolul ca plăcuÈ›ele de frână să se prindă atât de tare încât să nu funcÈ›ioneze chiar dacă motorul este pornit cu succes. Prin urmare, dacă maÈ™ina este parcată în garaj, este posibil să nu strângeÈ›i frâna de mână, ci să lăsaÈ›i treapta în viteză. În ceea ce priveÈ™te alarma, consumă È™i puterea bateriei în fundal È™i, în mod inutil, dacă maÈ™ina se află într-o zonă protejată, într-un frig deosebit de puternic, poÈ›i să faci fără alarmă.

Bujii - curățaÈ›i sau înlocuiÈ›i

Nu este neobiÈ™nuit ca o maÈ™ină să nu pornească din cauza bujiilor slabe sau murdare. Înainte de sezonul de iarnă, acestea trebuie curățate de depozitele de carbon È™i, dacă este necesar, înlocuite cu altele noi. Starea bujiilor poate fi verificată în acelaÈ™i timp cu starea bateriei È™i starea uleiului de motor.

Cum să încălziÈ›i încuietori îngheÈ›ate?

Uneori, motivul incapacității de a folosi transportul personal sunt castelele îngheÈ›ate. PuteÈ›i încerca să încălziÈ›i încuietorile uÈ™ilor maÈ™inii cu respiraÈ›ia, o brichetă sau un mijloc special - un agent de dezgheÈ›are, care este turnat în avans È™i previne formarea gheÈ›ii în larvele de blocare.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Ce se întâmplă dacă maÈ™ina tot nu porneÈ™te?

Chiar È™i în ciuda respectării tuturor recomandărilor, mai devreme sau mai târziu aproape fiecare È™ofer se află într-o situaÈ›ie în care într-o dimineață rece de iarnă maÈ™ina încă nu porneÈ™te. Ce să faci în acest caz?

După fiecare încercare de pornire eÈ™uată, lăsaÈ›i bateria să se recupereze timp de zece până la cincisprezece secunde. Dacă după trei încercări de a porni maÈ™ina nu „prinde viață”, ar trebui să opriÈ›i violarea demarorului È™i să încercaÈ›i una dintre opÈ›iunile descrise mai jos.

Cel mai bine este să încerci să găseÈ™ti un vecin în parcare care să-È›i „lumineze” maÈ™ina din a lui. Pentru a face acest lucru, È™oferul trebuie să aibă abilități minime pentru a nu-È™i arde maÈ™ina proprie È™i a altcuiva È™i „crocodili” sau „brichetă” - un set de fire cu elemente de fixare pentru baterie „plus” È™i „minus”. Firele sunt aruncate peste bateria donatoare (principalul este să nu încurcaÈ›i polaritatea), maÈ™ina donatoare funcÈ›ionează câteva minute la ralanÈ›i, bateria descărcată treptat începe să „prindă viață” È™i dacă este în ordine, atunci energia de la a doua maÈ™ină va fi suficientă pentru a o porni pe a ta.

Această metodă este de bază, dar are limitări. Trebuie să aveÈ›i o „brichetă” - fire pentru pornire, precum È™i o distanță suficient de apropiată între maÈ™ini pentru lungimea firelor È™i o baterie funcÈ›ională a maÈ™inii donatoare cu un amperaj nu mai mic decât bateria dvs.

Deci, mai întâi, porneÈ™te motorul unei maÈ™ini care funcÈ›ionează, apoi se deschide capota, mai întâi se aruncă firul roÈ™u (plus), apoi cel negru sau verde (minus).Al doilea capăt al firului este conectat la pământul maÈ™inii, care necesită reîncărcare.

O maÈ™ină cu o baterie donatoare ar trebui să funcÈ›ioneze la viteză medie timp de cinci până la zece minute - timpul necesar pentru o reîncărcare minimă. Dacă aÈ›i reuÈ™it să porniÈ›i maÈ™ina, ar trebui să funcÈ›ioneze în acelaÈ™i mod pentru încă cinci până la zece minute. Și numai după aceea firele sunt îndepărtate.

Este de remarcat faptul că scoaterea clemelor bateriei este, într-un fel, stresantă pentru sistemul electronic al maÈ™inii. Multe setări pot ieÈ™i din funcÈ›ie, unitatea electronică poate să se „blocheze”.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Sau poate mai bine să alegeți transportul public?

Pornirea motorului la temperaturi scăzute este, în orice caz, un eveniment „traumatic” pentru o maÈ™ină. Unii experÈ›i consideră că fiecare astfel de lansare provoacă daune destul de semnificative. CondiÈ›iile meteorologice pot include, de asemenea, riscuri crescute dacă cade multă zăpadă peste noapte sau dacă apa a îngheÈ›at È™i a format o crustă de gheață. Prin urmare, ultimul sfat este următorul: verificaÈ›i seara prognoza meteo, acordaÈ›i atenÈ›ie poliÈ›iei rutiere È™i serviciilor municipale È™i abÈ›ineÈ›i-vă de călătorii inutile în astfel de zile sau treceÈ›i la transportul public. Acest lucru nu este adesea atât de înfricoșător pe cât le-ar părea È™oferilor pasionaÈ›i.


Când ar trebui să-ți schimbi lichidul de frână?

12.01.2023

Când ar trebui să-ți schimbi lichidul de frână?

Schimbarea lichidului de frână este o procedură mult mai rară în comparaÈ›ie cu înlocuirea altor lichide ale vehiculului. În acelaÈ™i timp, este mult mai responsabilă, deoarece are legătură directă cu domeniul siguranÈ›ei, È™i anume, capacitatea maÈ™inii de a se opri. Tipuri de lichide de frână În industria auto modernă, sunt utilizate mai multe tipuri diferite de TJ. Cea mai învechită versiune - un amestec de alcool butilic cu ulei de ricin - se mai găseÈ™te, dar nu satisface prea mult sarcinile moderne, deoarece se îngroașă la temperaturi sub zero È™i îÈ™i pierde treptat proprietățile. Apoi au venit DOT3, 4 È™i 5. DOT 3 este un lichid de frână pe bază de glicol È™i poliester. Acest tip de TJ este potrivit pentru maÈ™ini cu putere medie. DOT3 are o limită superioară a temperaturii de funcÈ›ionare de cel mult 150 °C. DOT 4 este un lichid de frână mai avansat. Datorită aditivilor suplimentari în aceeaÈ™i compoziÈ›ie pe care o are DOT3, face față încărcăturilor de temperatură deja de până la 200-230 ° C, ceea ce acoperă nevoile marii majorități a maÈ™inil

Caracteristici ale reparației șasiului auto

13.12.2022

Caracteristici ale reparației șasiului auto

Diagnosticarea È™i repararea È™asiului auto este un serviciu frecvent, de bază, în serviciile auto. ÎnsuÈ™i principiul de funcÈ›ionare al maÈ™inii presupune că È™asiul este cel mai vulnerabil element È™i necesită o intervenÈ›ie mai frecventă. Elementele È™asiului - grinda, suspensia, roÈ›ile - sunt primele care preiau sarcina care este constantă în timpul miÈ™cării: È™ocuri, vibraÈ›ii, frecare, schimbări bruÈ™te ale forÈ›elor versatile de influență. Anume È™asiul preia consecinÈ›ele efectelor unui mediu extern agresiv. Prin urmare, nu este nimic surprinzător în faptul că înlocuirea uneia sau alteia unități de rulare este o chestiune de timp. Cu cât mai des verificaÈ›i starea tuturor elementelor È™asiului, cu atât va fi mai uÈ™or È™i mai ieftin să reparaÈ›i, iar călătoria va fi mai sigură. O piesă uzată, care funcÈ›ionează defectuos implică deteriorarea componentelor asociate cu aceasta. Prin urmare, meÈ™terii auto îndeamnă întotdeauna proprietarii de maÈ™ini să nu ignore zgomotele È™i sunetele străine apărute È™i schimbarea comportamentului maÈ™inii pe drum. Diagnosticarea în timp util va ajuta

Ce înseamnă degajarea discurilor de frână? argumente pro şi contra

06.12.2022

Ce înseamnă degajarea discurilor de frână? argumente pro şi contra

Discurile de frână fac parte din È™asiu, care este un articol consumabil. SfârÈ™itul periodic al vieÈ›ii următorului set este o chestie de timp. Prin urmare, înlocuirea mai mult sau mai puÈ›in frecventă a discurilor de frână din cauza subÈ›ierii lor (în funcÈ›ie de kilometraj, stil de condus, caracteristici de mediu È™i calitatea discurilor în sine) este un lucru firesc. Cu toate acestea, înainte de a le înlocui, există un alt proces care poate prelungi durata de viață: degajarea discurilor. În acest articol, vom lua în considerare ce fel de procedură este aceasta, în ce cazuri poate avea loc È™i când este complet lipsită de sens È™i inutilă. Când apare întrebarea degajării discurilor de frână? Faptul că trebuie făcut ceva cu discurile de frână este fie raportat de către meÈ™ter după o inspecÈ›ie vizuală a È™asiului, fie de maÈ™ina în sine, cu semne caracteristice: bataie a volanului; scârÈ›âituri È™i alte zgomote la apăsarea pedalei de frână; creÈ™terea distanÈ›ei de frânare. Dacă întâmpinaÈ›i unul s

Umflarea anvelopelor cu azot - argumente pro și contra

16.11.2022

Umflarea anvelopelor cu azot - argumente pro și contra

Uneori apare în companie un prieten sau un coleg care vorbeÈ™te despre transformarea miraculoasă a proprietăților anvelopelor după ce au fost injectate cu azot în loc de aer. Umplerea anvelopelor cu azot este un serviciu care a devenit destul de răspândit. Unele recenzii promit că azotul creÈ™te fiabilitatea È™i siguranÈ›a traficului, îmbunătățeÈ™te proprietățile de rulare ale anvelopelor. Mai precis, azotul este creditat cu faptul că este mai stabil la menÈ›inerea presiunii È™i se promite o scădere de presiune atunci când este utilizat azotul - de trei până la cinci ori mai lent decât când este utilizat aerul. Acest lucru se explică prin faptul că temperatura are un efect mai mic asupra expansiunii È™i contracÈ›iei azotului de multe ori mai puÈ›in decât asupra oxigenului. Se mai menÈ›ionează că molecula de azot este mai mare decât molecula de oxigen, aÈ™a că iese mai lent prin microfisuri. La fel, se spune că, chiar È™i pe o anvelopă perforată, plină cu azot, poÈ›i conduce mai departe. Astfel de proprietăți ale azotului duc la faptul că anvelopele nu se extind atunci când sunt încÄ

Caracteristici ale îndreptării discurilor de oțel

03.11.2022

Caracteristici ale îndreptării discurilor de oțel

Îndreptarea jantelor din oÈ›el este o procedură la care se recurge după deteriorarea mecanică a jantei, de cele mai multe ori după un impact când loveÈ™te o groapă (mai ales la viteză mare), sau din cauza frecării de bordură. Chiar È™i micile încălcări ale geometriei discului duc la bătaia volanului, la uzura neuniformă a benzii de rulare È™i la un efect distructiv asupra elementelor È™asiului. Adesea, loviturile de pe disc nu sunt detectate vizual, aÈ™a că este important să nu ignoraÈ›i bătăile de direcÈ›ie care apar, mergeÈ›i la un service auto È™i faceÈ›i verificarea. Restaurarea la timp a discurilor este mult mai ieftină È™i mai rapidă decât mai târziu pentru a rezolva problemele cu È™asiul È™i cremaliera de direcÈ›ie cauzate de deteriorarea discului. Desigur, puteÈ›i cumpăra roÈ›i noi, dar procedura de restaurare este mult mai ieftină, iar reparaÈ›ia practic nu este vizibilă nici la ochi, nici prin repararea unei modificări a comportamentului maÈ™inii. De regulă, în timpul inspecÈ›iei, meÈ™terelor stabileÈ™te dacă discul poate fi îndreptat (diagnosticarea defectelor). Există daune majore, după care disc

Echilibrarea anvelopelor -  în ce constă operațiunea dată?

21.09.2022

Echilibrarea anvelopelor - în ce constă operațiunea dată?

ToÈ›i proprietarii de maÈ™ini trec printr-o procedură de echilibrare a roÈ›ilor. Care este cauza È™i de ce nu ar trebui să fie neglijată procedura? În sine, acestă procedură în service auto presupune acÈ›iuni care duc la stabilirea unui echilibru în È™asiul maÈ™inii - între roÈ›i, suspensie, discuri È™i butuc. Echilibrul în acest caz înseamnă setarea corectă a sarcinii din anvelopă È™i a întregii roÈ›i în ansamblu de-a lungul axei verticale, în raport cu centrul acesteia. Pentru a echilibra, trebuie să contactaÈ›i un service auto, deoarece această procedură necesită echipament profesional specializat. O roată echilibrată vibrează mai puÈ›in, călătoria devine mai confortabilă, manevrabilitatea maÈ™inii creÈ™te, anvelopele durează mai mult, iar uzura inevitabilă se produce uniform pe întreaga zonă de contact. O roată echilibrată cu anvelope mediocre va avea performanÈ›e mai bune decât o roată dezechilibrată cu o anvelopă premium. În pofida unor sfaturi ale meÈ™terelor, unii proprietari de maÈ™ini, economisind bani, refuză să echilibreze roÈ›ile atunci când îi &bdq

Cât de des trebuie înlocuite filtrele într-un automobil?

28.04.2022

Cât de des trebuie înlocuite filtrele într-un automobil?

Fiecare maÈ™ină are patru tipuri de filtre pentru scopuri diferite. Le uneÈ™te într-o singură sarcină globală: protecÈ›ia împotriva impurității. În caz contrar, nu este nici o conexiune între ele, deoarece se luptă cu tipuri diferite de blocaje È™i sunt amplasate în diferite hub-uri a automobilului. Să analizăm fiecăre tip de filtru aparte. În total, există patru filtre pentru maÈ™inile cu motor cu combustie internă pe benzină: combustibil, ulei, aer, salon (motoarele diesel asigură un al cincilea filtru de particule). Deja după nume puteÈ›i înÈ›elege intuitiv scopul fiecăruia. O anumită dificultate în distingere „pentru neÈ™tiutori” este ultima pereche. În acest articol, vom pune toate la punct. Filtru de combustibil Sănătatea multor subsisteme depinde de calitatea È™i gradul de purificare a combustibilului. Combustibil de calitate scăzută duce la o deteriorare a alimentării sale È™i la o scădere a performanÈ›ei pompei. Filtrele de combustibil sunt concepute pentru a preveni aceste scenarii negative - pentru a reÈ›ine murdăria, apa È™i alte fracÈ›iuni care nu au ce căuta în si

Reglajul geometrie roților: ce este această procedură și cum se face corect?

03.02.2022

Reglajul geometrie roților: ce este această procedură și cum se face corect?

Reglajul geometrie roÈ›ilor (alte ortografii uzuale: „camber È™i convergență”, „aliniere-roÈ›i”) este o operaÈ›iune care vă permite să setaÈ›i poziÈ›ia corectă a roÈ›ilor în spaÈ›iu: unul în raport cu celălalt, cu automobilul È™i, bineînÈ›eles, cu drumul ). Alinierea roÈ›ilor se face de către meÈ™teri în service auto, folosind utilaje specializate. Tipuri incorecte de aleniere a roÈ›ilor Dacă vorbim despre convergență, atunci vorbim despre unghiurile de rotaÈ›ie ale roÈ›ilor între ele sau cu axa longitudinală a maÈ™inii. Reglajul geometrie roÈ›ilor este măsurat în grade sau milimetri. Dacă roÈ›ile nu sunt în acelaÈ™i plan, dar sunt direcÈ›ionate, parcă, una spre cealaltă, atunci această poziÈ›ie se numeÈ™te „convergență pozitivă”. Este tipic pentru vehiculele cu tracÈ›iune spate. ConvergenÈ›a negativă (sau divergenÈ›a) este atunci când roÈ›ile sunt în axe diferite față de axa longitudinală a maÈ™inii. Este mai probabil ca meÈ™terii să întâmpine această situaÈ›ie la automobile cu tracÈ›iune față. În toate cazurile, îndreptarea inco

FAQ
Achita cu Visa Achita cu Visa Electron Achita cu MasterCard Achita cu Maestro Site securizat pentru achitari online
0 Sună
Petricani - (022) 81 92 46 Botanica - (022) 81 92 47 online comandă - (022) 81 92 43 068-333-749