Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece?

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece?

Temperaturile sub zero reprezintă o verificare serioasă a stării multor sisteme dintr-o maÈ™ină legate de pornirea motorului. Problemele legate de pornirea unei maÈ™ini într-o dimineață geroasă de iarnă pot da:

  • Rezervoare de gaz pe jumătate goale
  • Ulei îngroÈ™at
  • Baterie slabă
  • Probleme cu demarorul
  • PlăcuÅ£e de frână îngheÅ£ate
  • Benzină de calitate scăzută
  • Bujii folosite
  • È™i aÈ™a mai departe.

În acest articol, vom lua în considerare ce ar trebui să faceÈ›i pentru a reduce riscul de a rămâne dimineaÈ›a cu o maÈ™ină care nu se porneÈ™te într-o zi cu zăpadă.

„TrezeÈ™te” bateria uÈ™or

Pe vreme rece, la prima pornire, nu trebuie să da-È›i sarcina maximă. După ce aÈ›i rotit cheia în contact, lăsaÈ›i vehiculul să fie descărcat pentru câteva secunde. LăsaÈ›i pompa de combustibil să funcÈ›ioneze în liniÈ™te, iar electronica de bord să efectueze autodiagnosticarea. Apoi porniÈ›i radioul sau faza scurtă. Și numai după aceea vă puteÈ›i porni.

Șoferii diesel trebuie să fie deosebit de atenÈ›i. Nu puteÈ›i începe până când pictograma bujii incandescente de pe tabloul de bord nu se stinge.

Dacă vorbim de o maÈ™ină cu transmisie manuală, atunci nu vă grăbiÈ›i să eliberaÈ›i ambreiajul. LăsaÈ›i sistemul să treacă la o turaÈ›ie de ralanÈ›i constantă, fără a fi necesar să rulaÈ›i ulei rece în acelaÈ™i timp.

După pornirea motorului, lăsaÈ›i vehiculul la ralanÈ›i câteva minute înainte de începerea miÈ™cării.

Cu cât mai mult combustibil în rezervor, cu atât mai bine

Unul dintre cele mai simple È™i mai eficiente sfaturi: iarna, nu ar trebui să laÈ™i maÈ™ina peste noapte cu rezervoarele aproape goale. Cert este că, la o amplitudine mare a temperaturii zilnice, pe pereÈ›ii rezervorului de gaz se formează condens de apă (în cazul sistemelor diesel - È™i parafină). Condensul intră inevitabil în benzină È™i îÈ™i reduce numărul octanic. În consecință, benzina începe să ardă mai rău È™i, în cazuri radicale, nu are loc deloc aprinderea.

Alimentați cu combustibil la benzinăriile dovedite

Benzina de calitate scăzută este deosebit de complicată iarna. Vara, s-ar putea să nu simÈ›iÈ›i combustibilul rău (deÈ™i daunele de la utilizarea acestuia se vor acumula în continuare), iarna, „răzbunarea” poate veni rapid - sub formă de defecÈ›iune a sistemelor È™i incapacitatea de a porni motorul. La minus douăzeci combustibilul cu o cantitate mare de apă sub motorul rece nu va porni. Prin urmare, în timpul iernii, ar trebui să fiÈ›i deosebit de atenÈ›i la locul în care realimentaÈ›i.

Verificați uleiul de motor și antigelul

Iarna, uleiul ar trebui să fie mai subÈ›ire. La frig sever, uleiurile minerale clasice pot pur È™i simplu îngheÈ›a. Prin urmare, iarna este mai bine să foloseÈ™ti un ulei sintetic mai puÈ›in vâscos decât vara, sau poÈ›i opta pentru uleiuri de motor universale moderne care îÈ™i păstrează proprietățile fizice chiar È™i la temperaturi ultra-scăzute.

În ceea ce priveÈ™te sistemul de răcire, iarna necesită o atenÈ›ie deosebită. Din cauza schimbărilor de temperatură, conducta de ramificaÈ›ie poate curge È™i nivelul de antigel va scădea rapid.

Nu ignorați niciodată pictograma iluminată pentru nivelul lichidului de răcire.

În ceea ce priveÈ™te lichidul în sine, acesta ar trebui să fie nu numai la nivelul, în cantitatea necesară, ci È™i în stare bună, de la un producător bun. Antigelurile de înaltă calitate vor prelungi durata de viață a maÈ™inii È™i vor elimina unele dintre problemele din zilele grele de iarnă.

Utilizați chimia automată pentru a facilita pornirea motorului

Au fost dezvoltate multe soluÈ›ii care vor facilita pornirea motorului la temperaturi sub zero. De exemplu, există fluide speciale care sunt turnate în combustibil - aditivi de aerosoli cu o proporÈ›ie mare de eter È™i propan. Vă vor permite să porniÈ›i motorul chiar È™i la minus patruzeci.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Cum să faci față pierderii bateriei?

O baterie slabă este statistic principala cauză a problemelor de pornire în dimineÈ›ile reci de iarnă. Iarna, bateriile sunt supuse unui stres crescut - farurile sunt aprinse, aerul condiÈ›ionat este pornit, scaunele încălzite, geamurile È™i oglinzile încălzite. Pentru o zi de lucru pe vreme rece, încărcarea bateriei scade de câteva ori mai repede. Acest lucru poate duce la faptul că într-o dimineață geroasă, când este nevoie de mai mult efort pentru a porni motorul decât vara, puterea acestuia pur È™i simplu nu este suficientă.

Pentru a evita această problemă cea mai frecventă, ar trebui să verificaÈ›i bateria înainte de sezonul de iarnă È™i, dacă proprietățile acesteia se deteriorează, să o înlocuiÈ›i cu una nouă. De regulă, bateriile de înaltă calitate de la mărci binecunoscute pot funcÈ›iona efectiv mai mult de cinci ani, dar există întotdeauna posibilitatea ca acestea să defecteze mai devreme. Prin urmare, merită să treceÈ›i la un service auto È™i să îl testaÈ›i. Mai ales când este vorba de bateriile de tip service.

Dacă bateria demonstrează performanÈ›e destul de medii, atunci seara nu ar strica să conduci o jumătate de oră într-un mod blând - fără încălzire, radio, etc. - pentru a o reîncărca noaptea.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Ar trebui să scoateți bateria pe vreme rece?

În cele mai aspre ierni, unii È™oferi scot bateria peste noapte È™i o duc într-o cameră încălzită. Cu toate acestea, pentru latitudinile noastre, o astfel de vreme rece este un eveniment rar.

Nu există o singură recomandare din partea producătorilor pentru scoaterea bateriei pe noaptea de iarnă. MulÈ›i experÈ›i sfătuiesc să scoateÈ›i bateria dacă aceasta are o densitate insuficientă a electroliÈ›ilor È™i dacă maÈ™ina a fost anterior în frig de mult timp fără să se miÈ™te. Dacă bateria este în stare bună, atunci nu este recomandat să o scoateÈ›i în toate celelalte cazuri.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Nu puneÈ›i maÈ™ina pe frâna de mână È™i alarma în mod inutil

În sezonul rece, există pericolul ca plăcuÈ›ele de frână să se prindă atât de tare încât să nu funcÈ›ioneze chiar dacă motorul este pornit cu succes. Prin urmare, dacă maÈ™ina este parcată în garaj, este posibil să nu strângeÈ›i frâna de mână, ci să lăsaÈ›i treapta în viteză. În ceea ce priveÈ™te alarma, consumă È™i puterea bateriei în fundal È™i, în mod inutil, dacă maÈ™ina se află într-o zonă protejată, într-un frig deosebit de puternic, poÈ›i să faci fără alarmă.

Bujii - curățaÈ›i sau înlocuiÈ›i

Nu este neobiÈ™nuit ca o maÈ™ină să nu pornească din cauza bujiilor slabe sau murdare. Înainte de sezonul de iarnă, acestea trebuie curățate de depozitele de carbon È™i, dacă este necesar, înlocuite cu altele noi. Starea bujiilor poate fi verificată în acelaÈ™i timp cu starea bateriei È™i starea uleiului de motor.

Cum să încălziÈ›i încuietori îngheÈ›ate?

Uneori, motivul incapacității de a folosi transportul personal sunt castelele îngheÈ›ate. PuteÈ›i încerca să încălziÈ›i încuietorile uÈ™ilor maÈ™inii cu respiraÈ›ia, o brichetă sau un mijloc special - un agent de dezgheÈ›are, care este turnat în avans È™i previne formarea gheÈ›ii în larvele de blocare.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Ce se întâmplă dacă maÈ™ina tot nu porneÈ™te?

Chiar È™i în ciuda respectării tuturor recomandărilor, mai devreme sau mai târziu aproape fiecare È™ofer se află într-o situaÈ›ie în care într-o dimineață rece de iarnă maÈ™ina încă nu porneÈ™te. Ce să faci în acest caz?

După fiecare încercare de pornire eÈ™uată, lăsaÈ›i bateria să se recupereze timp de zece până la cincisprezece secunde. Dacă după trei încercări de a porni maÈ™ina nu „prinde viață”, ar trebui să opriÈ›i violarea demarorului È™i să încercaÈ›i una dintre opÈ›iunile descrise mai jos.

Cel mai bine este să încerci să găseÈ™ti un vecin în parcare care să-È›i „lumineze” maÈ™ina din a lui. Pentru a face acest lucru, È™oferul trebuie să aibă abilități minime pentru a nu-È™i arde maÈ™ina proprie È™i a altcuiva È™i „crocodili” sau „brichetă” - un set de fire cu elemente de fixare pentru baterie „plus” È™i „minus”. Firele sunt aruncate peste bateria donatoare (principalul este să nu încurcaÈ›i polaritatea), maÈ™ina donatoare funcÈ›ionează câteva minute la ralanÈ›i, bateria descărcată treptat începe să „prindă viață” È™i dacă este în ordine, atunci energia de la a doua maÈ™ină va fi suficientă pentru a o porni pe a ta.

Această metodă este de bază, dar are limitări. Trebuie să aveÈ›i o „brichetă” - fire pentru pornire, precum È™i o distanță suficient de apropiată între maÈ™ini pentru lungimea firelor È™i o baterie funcÈ›ională a maÈ™inii donatoare cu un amperaj nu mai mic decât bateria dvs.

Deci, mai întâi, porneÈ™te motorul unei maÈ™ini care funcÈ›ionează, apoi se deschide capota, mai întâi se aruncă firul roÈ™u (plus), apoi cel negru sau verde (minus).Al doilea capăt al firului este conectat la pământul maÈ™inii, care necesită reîncărcare.

O maÈ™ină cu o baterie donatoare ar trebui să funcÈ›ioneze la viteză medie timp de cinci până la zece minute - timpul necesar pentru o reîncărcare minimă. Dacă aÈ›i reuÈ™it să porniÈ›i maÈ™ina, ar trebui să funcÈ›ioneze în acelaÈ™i mod pentru încă cinci până la zece minute. Și numai după aceea firele sunt îndepărtate.

Este de remarcat faptul că scoaterea clemelor bateriei este, într-un fel, stresantă pentru sistemul electronic al maÈ™inii. Multe setări pot ieÈ™i din funcÈ›ie, unitatea electronică poate să se „blocheze”.

Ce să faceți dacă mașina dvs nu se pornește pe vreme rece

Sau poate mai bine să alegeți transportul public?

Pornirea motorului la temperaturi scăzute este, în orice caz, un eveniment „traumatic” pentru o maÈ™ină. Unii experÈ›i consideră că fiecare astfel de lansare provoacă daune destul de semnificative. CondiÈ›iile meteorologice pot include, de asemenea, riscuri crescute dacă cade multă zăpadă peste noapte sau dacă apa a îngheÈ›at È™i a format o crustă de gheață. Prin urmare, ultimul sfat este următorul: verificaÈ›i seara prognoza meteo, acordaÈ›i atenÈ›ie poliÈ›iei rutiere È™i serviciilor municipale È™i abÈ›ineÈ›i-vă de călătorii inutile în astfel de zile sau treceÈ›i la transportul public. Acest lucru nu este adesea atât de înfricoșător pe cât le-ar părea È™oferilor pasionaÈ›i.


Schimbarea uleiului: bune practici și mituri comune

23.08.2023

Schimbarea uleiului: bune practici și mituri comune

Schimbarea regulată a uleiului de motor este una dintre cele mai importante proceduri pentru a vă menÈ›ine vehiculul sănătos È™i de lungă durată. Cu toate acestea, există multe mituri È™i neînÈ›elegeri în jurul acestei operaÈ›iuni simple È™i necesare. Să dezvăluim cele mai comune concepÈ›ii greÈ™ite È™i să aflăm despre cele mai bune practici pentru schimbarea uleiului. Se efectueaza si schimbare ulei cutie automat.   Mitul â„–1: Uleiul trebuie schimbat la fiecare 5000 km Acest mit era relevant cu mulÈ›i ani în urmă, când maÈ™inile È™i uleiurile erau mai puÈ›in avansate. Uleiurile de motor moderne È™i tehnologia motorului permit intervale semnificativ extinse de schimbare a uleiului. Producătorii de maÈ™ini recomandă în general o schimbare a uleiului la fiecare 8.000 până la 16.000 km, în funcÈ›ie de condiÈ›iile de funcÈ›ionare. Unele tipuri de uleiuri moderne, de înaltă tehnologie, sunt gata să funcÈ›ioneze mult mai mult.   Mitul â„–2: Adăugarea de ulei nou la uleiul vechi este o practică normală Adăugarea de ulei nou la uleiul vechi nu rezolvă problema uzurii È™i contaminării uleiulu

Autoexpert povestește: cum se schimbă uleiul din motor

24.07.2023

Autoexpert povestește: cum se schimbă uleiul din motor

Schimbarea regulată a uleiului din maÈ™ină este una dintre cele mai importante proceduri de întreÈ›inere a maÈ™inii. Schimbarea uleiului nu numai că prelungeÈ™te durata de viață a motorului, dar asigură È™i funcÈ›ionarea optimă a acestuia, ceea ce ajută la economisirea combustibilului È™i la reducerea riscului de avarii grave. Pentru a efectua această procedură corect È™i în siguranță, trebuie urmate anumite recomandări. În acest articol vă vom spune cum să schimbaÈ›i corect uleiul din motor. Alegerea uleiului È™i a filtrului Unul dintre punctele cheie la schimbarea uleiului este alegerea uleiului È™i a filtrului de ulei potrivit. ConsultaÈ›i manualul de utilizare al vehiculului dumneavoastră pentru recomandările producătorului privind vâscozitatea È™i tipul de ulei. SelectaÈ›i un ulei cu un grad de calitate adecvat care îndeplineÈ™te standardele API sau ACEA. AlegeÈ›i, de asemenea, un filtru de ulei de calitate, potrivit pentru vehiculul dvs. Pregătirea Înainte de a începe o schimbare a uleiului, există o serie de paÈ™i pregătitori care trebuie finalizaÈ›i. Motorul trebuie să fie rece. Cel mai bine est

Impactul condițiilor meteorologice asupra performanței bateriei auto: provocări și soluții

20.06.2023

Impactul condițiilor meteorologice asupra performanței bateriei auto: provocări și soluții

CondiÈ›iile meteorologice pot avea un impact semnificativ asupra performanÈ›ei È™i longevității bateriilor auto. Iată câteva dintre provocările cu care vă puteÈ›i confrunta È™i soluÈ›iile posibile. Temperaturi scăzute În regiunile cu temperaturi extrem de scăzute, bateriile îÈ™i pot pierde capacitatea, ceea ce duce la pornirea proastă sau la inoperarea completă a motorului. În acest caz, ar trebui să acordaÈ›i atenÈ›ie bateriilor cu rezistență ridicată la frig sau sistemelor de încălzire a bateriilor care ajută la menÈ›inerea temperaturii optime. FuncÈ›ionarea bateriei la temperaturi scăzute va fi fără probleme dacă parcaÈ›i maÈ™ina într-un loc cald sau utilizaÈ›i un încălzitor de motor înainte de a porni. Temperaturi mari Bateriile se pot supraîncălzi la temperaturi ridicate, ceea ce le reduce, de asemenea, capacitatea È™i durata de viață. În astfel de cazuri, instalarea unui sistem de răcire pentru baterie va ajuta la menÈ›inerea temperaturii optime de funcÈ›ionare. De asemenea, ar trebui să evitaÈ›i parcarea maÈ™inii în lumina directă a soarelui È™i să utilizaÈ›i ecrane s

Cum se prelungește durata de viață a bateriei auto?

25.04.2023

Cum se prelungește durata de viață a bateriei auto?

Bateriile auto sunt o componentă a unui sistem din automobil care oferă puterea necesară pentru a porni motorul, a aprinde farurile È™i alte elemente electrice. Durata de viață a unei baterii fără întreÈ›inere este de obicei de 3 până la 5 ani, în funcÈ›ie de diferiÈ›i factori, cum ar fi condiÈ›iile de funcÈ›ionare, condiÈ›iile meteorologice È™i întreÈ›inerea. Înlocuirea bateriei unei maÈ™ini ca urmare a unei defecÈ›iuni bruÈ™te poate fi costisitoare È™i incomodă, dar există câÈ›iva paÈ™i pe care îi puteÈ›i face pentru a prelungi durata de viață a bateriei maÈ™inii È™i a aÈ™tepta cu nerăbdare o viață lungă. În acest articol, vom analiza opt sfaturi despre cum să prelungeÈ™ti durata de viață a bateriei maÈ™inii dvs. LimitaÈ›i călătoriile scurte Călătoriile scurte, în special cele care nu depășesc 10 minute, pot stresa bateria maÈ™inii. În timpul călătoriilor scurte, este posibil ca alternatorul responsabil cu reîncărcarea bateriei să nu aibă suficient timp pentru a încărca complet bateria, ceea ce face ca aceasta să se epuizeze treptat în timp. Dacă este posibil, &ici

Revizia motorului: caracteristici principale

27.02.2023

Revizia motorului: caracteristici principale

O revizie a motorului este un proces care include dezasamblarea completă, curățarea, inspecÈ›ia, repararea È™i reasamblarea unui motor. Acest proces este necesar pentru a asigura funcÈ›ionarea eficientă È™i fiabilă a motorului. Când trebuie efectuată o revizie a motorului? Procesul de revizie se efectuează de obicei pe motoarele care au fost în funcÈ›iune pentru o perioadă lungă de timp, rezultând piese uzate sau alte componente. Ce este necesar pentru o revizie a motorului? Aceasta este o întreprindere complexă È™i destul de costisitoare, care necesită multă experiență È™i cunoÈ™tinÈ›e profunde despre motoare È™i componentele acestora. LuaÈ›i în considerare principalele caracteristici ale reviziei motorului în motoare. Dezasamblarea Primul pas în revizia motorului este dezasamblarea acestuia. Aceasta include îndepărtarea tuturor componentelor motorului, inclusiv chiulasa, pistoanele, arborele cotit È™i rulmenÈ›ii. Procesul de dezasamblare necesită o atenÈ›ie meticuloasă la detalii, deoarece orice deteriorare a componentelor în timpul procesului de dezasamblare poate afecta performanÈ›a motorului. C

Uzura anvelopelor: cauza?

13.02.2023

Uzura anvelopelor: cauza?

Uzura anvelopei indică la pierderea treptată a adâncimii benzii de rulare a anvelopei pe măsură ce este utilizată în timp. DeÈ™i uzura anvelopelor este un proces normal È™i de aÈ™teptat, uzura excesivă sau neuniformă a anvelopelor poate fi un semn al unei probleme care trebuie rezolvată. În acest articol, analizăm diferiÈ›ii factori care pot cauza uzura anvelopelor, diferitele tipuri de uzură a anvelopelor È™i cum să o minimizăm. Presiune joasă sau înaltă Primul factor care poate cauza uzura anvelopelor este sub presiunea sau suprapresiune. Când o anvelopă este sub umflată, ea pune mai multă presiune pe pereÈ›ii laterali È™i creează mai multă frecare între anvelopă È™i drum. Această frecare generează căldură È™i are ca rezultat o uzură mai rapidă a anvelopelor. Uzura peretelui lateral poate fi cauzată È™i de o presiune mai mare decât cea recomandată. În acest caz, partea centrală a benzii de rulare este supusă unei uzuri crescute, iar anvelopa va deveni mai vulnerabilă la perforaÈ›ii È™i rupturi. Pentru a preveni uzura anvelopelor asociată cu umflarea insuficientă, este important să verifi

Când ar trebui să-ți schimbi lichidul de frână?

12.01.2023

Când ar trebui să-ți schimbi lichidul de frână?

Schimbarea lichidului de frână este o procedură mult mai rară în comparaÈ›ie cu înlocuirea altor lichide ale vehiculului. În acelaÈ™i timp, este mult mai responsabilă, deoarece are legătură directă cu domeniul siguranÈ›ei, È™i anume, capacitatea maÈ™inii de a se opri. Tipuri de lichide de frână În industria auto modernă, sunt utilizate mai multe tipuri diferite de TJ. Cea mai învechită versiune - un amestec de alcool butilic cu ulei de ricin - se mai găseÈ™te, dar nu satisface prea mult sarcinile moderne, deoarece se îngroașă la temperaturi sub zero È™i îÈ™i pierde treptat proprietățile. Apoi au venit DOT3, 4 È™i 5. DOT 3 este un lichid de frână pe bază de glicol È™i poliester. Acest tip de TJ este potrivit pentru maÈ™ini cu putere medie. DOT3 are o limită superioară a temperaturii de funcÈ›ionare de cel mult 150 °C. DOT 4 este un lichid de frână mai avansat. Datorită aditivilor suplimentari în aceeaÈ™i compoziÈ›ie pe care o are DOT3, face față încărcăturilor de temperatură deja de până la 200-230 ° C, ceea ce acoperă nevoile marii majorități a maÈ™inil

Caracteristici ale reparației șasiului auto

13.12.2022

Caracteristici ale reparației șasiului auto

Diagnosticarea È™i repararea È™asiului auto este un serviciu frecvent, de bază, în serviciile auto. ÎnsuÈ™i principiul de funcÈ›ionare al maÈ™inii presupune că È™asiul este cel mai vulnerabil element È™i necesită o intervenÈ›ie mai frecventă. Elementele È™asiului - grinda, suspensia, roÈ›ile - sunt primele care preiau sarcina care este constantă în timpul miÈ™cării: È™ocuri, vibraÈ›ii, frecare, schimbări bruÈ™te ale forÈ›elor versatile de influență. Anume È™asiul preia consecinÈ›ele efectelor unui mediu extern agresiv. Prin urmare, nu este nimic surprinzător în faptul că înlocuirea uneia sau alteia unități de rulare este o chestiune de timp. Cu cât mai des verificaÈ›i starea tuturor elementelor È™asiului, cu atât va fi mai uÈ™or È™i mai ieftin să reparaÈ›i, iar călătoria va fi mai sigură. O piesă uzată, care funcÈ›ionează defectuos implică deteriorarea componentelor asociate cu aceasta. Prin urmare, meÈ™terii auto îndeamnă întotdeauna proprietarii de maÈ™ini să nu ignore zgomotele È™i sunetele străine apărute È™i schimbarea comportamentului maÈ™inii pe drum. Diagnosticarea în timp util va ajuta

FAQ
Achita cu Visa Achita cu Visa Electron Achita cu MasterCard Achita cu Maestro Site securizat pentru achitari online
0 Sună
comandă online - (022) 81 92 43 068-333-749 Botanica - (022) 81 92 47 Petricani - (022) 81 92 46