Guvernul a revizuit mărimea unităţii convenționale utilizate pentru calcularea amenzilor. Este o unitate universală pentru calcularea sancţiunilor pentru orice încălcări, ce presupun penalități financiare. În viața de zi cu zi, desigur, ni se impune această unitate convențională, în primul rând, atunci când încălcăm regulile de circulație. De ce este important să știm cât constituie? Sancțiunile sunt întotdeauna indicate sub formă de unități convenționale și nu în moneda națională. Prin urmare, chiar dacă în textul Regulamentului mărimea penalității (exprimată în u.c.) a rămas aceeaşi, modificarea mărimii unității convenționale a implicat o modificare a cuantumului real al amenzii. De data aceasta, mărimea unității convenţionale a crescut instantaneu de aproape trei ori - de la 18 la 50 de lei. Aceasta înseamnă că încălcările ne vor „costa” proporțional mai mult.
În Moldova printr-o hotărâre a Ministerului Finanţelor a fost mărit cuantumul unităţii convenţionale pentru calculul amenzilor cu peste două ori - de la 20 până la 50 de lei. Aşa prevăd modificările operate în legislaţia RM, pe care Parlamentul le-a adoptat în a doua lectură.
De acum încolo amenda pentru încălcarea regulilor de utilizare a centurilor de siguranţă sau pentru convorbirile la volan prin telefon mobil constituie 750-1000 lei şi prevede 3 puncte de penalizare.
Amenda minimă pentru depăşirea vitezei cu 10-20 de kilometri pe oră va constitui 1000 lei, depăşirea vitezei cu 20-40 kilometri pe oră va fi sancţionată cu 1500 lei.
Trecerea conducătorilor de vehicule la semnalul de interdicţie a semaforului sau la gestul de interdicţie al agentului de circulaţie este penalizată cu o amendă de cel puţin 1250 lei.
Conducerea vehiculului de către o persoană aflată în stare de ebrietate, provocată de alcool, care depăşeşte limita maximal admisibilă, stabilită prin lege, se va solda cu o amendă în valoare de 7500 lei şi cu lipsirea de dreptul de a conduce pe un termen de la 2 până la 3 ani.
Reţeaua de centre de anvelope Master Lux le recomandă conducătorilor să nu încalce regulile de circulaţie rutieră, să nu se grăbească, aflându-se la volan, şi ÎN NICI UN CAZ să nu urce la volanul automobilului său în stare de ebrietate alcoolică.
Avem cu toţii slăbiciunea de a iuţi uneori viteza la drum, mai ales, când ne grăbim. După asemenea modificări în legislaţie, însă, a încălca regulile de circulaţie va fi nu doar riscant, ci şi nejustificat de costisitor.