Escrocheriile în trafic au devenit un fenomen destul de frecvent, fiind o afacere destul de profitabilă. Câteva cazuri de acest gen au fost înregistrate la Chişinău. Ce-ar trebui să facem pentru a nu ajunge victima escrocilor în trafic?
Ce înseamnă excrocherie în trafic?
Este o situaţie în care escrocii înscenează un accident pentru a învinui potenţiala victimă şi a obţine o compensaţie financiară pentru un prejudiciu fictiv. Escrocii recurg la diverse scheme. De pildă, un automobil îi taie calea conducătorului şi el tamponează în altul. Sau escrocii se aruncă peste automobil ori sub el, învinuind conducătorul că a izbit un pieton. Mai există o modalitate – imitarea începerii deplasării. Maşina escrocilor, la semafor sau la intrare pe drumul principal, o ia din loc, ca mai apoi să frâneze brusc, maşina din spate tamponându-se astfel în automobilul escrocilor.
Alegerea „victimei”
Escrocii aleg minuţios victima, aceasta fiind, de regulă, un conducător solitar. El trebuie să aibă o ţinută bună şi îngrijită (semn că e o persoana cu bani). Escrocii de cele mai multe ori acţionează în grup. Automobilul victimei trebuie să fie solid şi nou, din categoria medie de preţ. Posesorii de automobile foarte ieftine, sau, dimpotrivă, foarte scumpe, nu intră în vizorul escrocilor, deoarece în primul caz, aceştia nu dispun de bani, iar în al doilea caz, ar putea fi din cei care nu se prea lasă intimidaţi.
Semnele escrocheriilor în trafic
Dacă careva vă şicanează cu insistenţă în trafic ori vă taie calea, ar putea fi o escrocherie. Automobile escrocilor adesea sunt murdare, pentru a tăinui numerele de înmatriculare şi culoarea caroseriei. Dacă vi se cere bani imediat, este un semn vădit al escrocheriei în trafic. Dacă vi se propune să soluţionaţi cazul fără a chema organele Poliţiei Rutiere sau ei înşişi telefonează cuiva, puteţi fi sigur că escrocii l-au sunat pe un poliţist cunoscut.
Cum vom proceda în cazul unei escrocherii în trafic
- Dacă la trafic în preajmă se produc o serie de şicanări, reduceţi din viteză sau, în general, opriţi maşina şi conectaţi semnalizatorul de avarie.
- Dacă v-aţi oprit, staţi în maşină, fără a ieşi afară, încuiaţi toate uşile la lacăt.
- Conversaţi doar prin geamul lateral întredeschis.
- Telefonaţi personal la Poliţia Rutieră.
- Sunaţi la compania de asigurări.
- Vă sfătuim de asemenea să telefonaţi rudele sau cunoştinţele. Descrieţi toată situaţia şi automobilele participante la escrocheria în trafic.
- Nu intraţi în panică şi în nici un caz nu părăsiţi locul incidentului, căci se consideră încălcare de reguli, iar, în consecinţă, veţi fi lipsit de indemnizaţia de asigurare.
- Dacă aţi ieşit din maşină, instalaţi în faţa ei indicatorul de oprire urgentă.
- Dacă telefonul dvs. este dotat cu cameră foto/video, începeţi a filma totul din jur şi toţi participanţii la escrocheria în trafic.