În Moldova, vremea foarte rece nu a venit încă, dar timpul trece repede È™i, deÈ™i nu se poate spune nimic cu certitudine despre vreme, temperaturile foarte scăzute pot fi în prag relativ curând. Deci, temperaturi precum minus douăzeci de grade Celsius pot duce la probleme chiar È™i pentru acei È™oferi care au instalat baterii noi. Într-adevăr, pe o vreme atât de rece, chiar È™i o baterie nouă, în stare bună, îÈ™i poate pierde întreaga încărcare È™i chiar jumătate din electroliÈ›i peste noapte! Faptul este că electrolitul, în cursul reacÈ›iilor chimice, se poate îngroÈ™a, iar bateria nu va putea produce nivelul de tensiune necesar pentru pornirea motorului. Însă, astfel de proces al evenimentelor este destul de puÈ›in probabil (deÈ™i este posibil), atunci pentru absolut toate bateriile la temperaturi scăzute, acestea au o sarcină mult crescută - datorită climatului care funcÈ›ionează constant, scaunelor încălzite, iluminării suplimentare funcÈ›ionale, umidității ridicate È™i aÈ™a mai departe. O astfel de greÈ™eală iertabilă în vară, ca dimensiunile ne stinse, nu trec fără urmă în timpul iernii. Dacă există cele mai mici probleme la reîncărcarea bateriei, aceasta amenință să vă lese maÈ™ina fără curent de dimineaÈ›a, cu toate consecinÈ›ele extrem de neplăcute care vă pot schimba mult planurile pentru ziua respectivă.
De obicei, o baterie descărcată se face simÈ›ită de un „ordonat” uÈ™or pâlpâitor care a pierdut uniformitatea È™i strălucirea luminii. Când rotiÈ›i cheia în contact, dispozitivul de pornire nu va funcÈ›iona, iar tabloul de bord poate chiar să se stingă complet. O baterie descărcată se poate simÈ›i chiar mai devreme - reacÈ›ionând prost È™i instabil la deblocarea maÈ™inii de la cheie. Dacă bateria dvs. nu mai dă semne de viață, nu trebuie să intraÈ›i în panică. Înainte de a apela un camion de remorcare, merită să încercaÈ›i mai multe proceduri standard, care în majoritatea cazurilor vă vor ajuta să porniÈ›i maÈ™ina È™i să mergeÈ›i la service auto pentru a reîncărca sau a cumpăra o baterie nouă. Mai jos sunt patru moduri de a readuce la viață bateria.

I. Găsiți o a doua mașină care să vă aprindă
Procedura pentru această operaÈ›iune este clară È™i familiară pentru majoritatea È™oferilor. Firele de la o baterie funcÈ›ională È™i bine încărcată sunt aruncate pe vehiculul oprit. MaÈ™ina donatoare revine uÈ™or în acest proces. Desigur, pentru această procedură, trebuie să fie disponibile fire suplimentare pentru clema pentru terminale - aÈ™a-numitul „crocodil”. MulÈ›i È™oferi preferă să îl aibă mereu printre scule, împreună cu un cablu, o pompă electrică È™i alte gadget-uri utile pe drum. Dacă „crocodilul” nu era la îndemână, atunci trebuie avut în vedere faptul că iarna se vând de obicei la toate benzinăriile. Mai întâi trebuie conectat plusul, apoi minusurile. Principalul lucru aici nu este să confundaÈ›i plusul È™i minusul! La urma urmei, un scurtcircuit amenință să aprindă instantaneu cablajul È™i să deterioreze circuitul electric al maÈ™inii oriunde. Acest lucru se întâmplă cu È™oferii fără experiență. Când aprindeÈ›i o È›igară, maÈ™inile ar trebui să fie cât mai aproape unele de altele. După ce maÈ™ina a pornit, trebuie să o lăsaÈ›i la ralanti câteva minute. După îndepărtarea firelor în ordine inversă.
Dacă procedura nu a ajutat după două sau trei încercări, atunci nu ar trebui să continuaÈ›i să încercaÈ›i să porniÈ›i maÈ™ina. Recent, „brichetele” mobile au devenit destul de răspândite - dispozitive care furnizează tensiune la bornele bateriei fără prezenÈ›a unei a doua maÈ™ini. De regulă, acestea pot fi găsite în parcări mari È™i servicii auto. „Iluminatul” este potrivit pentru maÈ™inile cu orice sistem de motoare: benzină, motorină, injecÈ›ie, cu orice cutie de viteze - nu există restricÈ›ii. Limitarea va fi mica deplasare a motorului maÈ™inii donatoare. Dacă are mai puÈ›in de doi litri È™i este diesel, atunci nu va fi potrivit pentru maÈ™ini mai puternice. Trebuie să căutaÈ›i un alt donator - cu o baterie egală cu puterea sau mai puternică decât a dvs. În acest caz, bateriile trebuie să fie de tensiune egală. Nu puteÈ›i aprinde o baterie de 24 de volÈ›i cu o baterie de 12 volÈ›i, dar este adevărat È™i opusul: unul de 24 de volÈ›i nu este potrivit pentru unul de 12 volÈ›i!

II. PorniÈ›i maÈ™ina „de la împingere”
Aceasta este o tehnică clasică, la fel de populară ca prima - motorul poate fi pornit accelerând rapid maÈ™ina È™i cutia de viteze. Motoarele cu injecÈ›ie pot fi pornite numai prin accelerarea manuală a maÈ™inii sau prin tractare dacă bateria nu este complet descărcată. Ea trebuie să aibă suficientă „putere” pentru ca pompa să pompeze combustibil în rezervor. Da, este important să ne amintim că puteÈ›i porni maÈ™ina în acest mod numai dacă are o transmisie manuală.

În timp ce maÈ™ina accelerează, È™oferul trebuie să rotească cheia de contact, să „prindă” ritmul general prin apăsare (dacă sunt persoane) È™i să-È™i scoată calm piciorul din ambreiaj È™i să încerce să pornească maÈ™ina de la a doua viteză în momentul când maÈ™ina atinge o viteză de 10 - 20 km / h. Pentru această metodă, este necesar să aveÈ›i un cablu de remorcare È™i, în consecință, o maÈ™ină care să ia maÈ™ina în tractiune pentru accelerare sau forÈ›a umană - două sau mai multe persoane, în funcÈ›ie de situaÈ›ie (unghiul de înclinare a miÈ™cării, starea suprafeÈ›ei drumului, datele fizice a persoanelor). Deci, este bine să aveÈ›i la dispoziÈ›ie un cablu de remorcare, precum È™i o roată de rezervă, cric, crocodil, compresor È™i alte dispozitive utile pentru diferite ocazii. Cu cablul de remorcare, maÈ™ina porneÈ™te când cealaltă opÈ›iune nu funcÈ›ionează. Dacă nu există un cablu special, atunci puteÈ›i încerca să faceÈ›i montajul din mijloace improvizate - frânghii, lanÈ›uri, hamuri, cu o lungime totală de doi până la trei metri.

Efectuați o inspecție vizuală a bateriei auto!
Pentru a nu intra în situaÈ›ii neplăcute sau cel puÈ›in a minimiza riscurile, ar trebui să acordaÈ›i o atenÈ›ie deosebită bateriei. CurățaÈ›i terminalele, verificaÈ›i stabilitatea accesoriului din stoc, nu ignoraÈ›i indicatoarele de bord, înlocuiÈ›i bateria la timp. Dacă bateria este de tip reparabil, nu uitaÈ›i să o verificaÈ›i. AcordaÈ›i bateriei timp pentru a se „trezi” - nu porniÈ›i cheia de la pornire imediat. AcordaÈ›i bateriei cel puÈ›in câteva secunde. Întotdeauna merită să verificaÈ›i bateria înainte de o călătorie lungă, mai ales iarna. În condiÈ›ii de frig extrem, unii È™oferi scot bateria pe noaptea pentru a o menÈ›ine caldă - în garaj sau acasă - È™i o instalează în vehicul chiar înainte de a conduce. Și, desigur, nu uitaÈ›i să stingeÈ›i luminile la parcare! Bateria corectă este primordială. De asemenea, diferă prin dispunerea sistemelor de fixare È™i a bornelor. În nici un caz, bateriile nu trebuie să atârne, să vibreze È™i să se „târască” în locul lor. În timp, acest lucru poate duce la deformarea carcasei È™i la firele sfâÈ™iate. Terminalele nu trebuie acidificate. Proprietarii de maÈ™ini economice efectuează periodic o inspecÈ›ie vizuală, curăță È™i ung terminalele. Acest lucru este deosebit de important în sezonul de iarnă.

ÎnlocuiÈ›i bateria la timp
Dacă a sosit momentul să cumpăraÈ›i o baterie nouă, atunci acordaÈ›i atenÈ›ie faptului că astăzi sunt disponibile spre vânzare noi tipuri de baterii moderne, de înaltă tehnologie. Bateriile de depozitare bune, durabile È™i stabile de tip clasic plumb-acid, cu plăci, bănci È™i electrolit, au un strat de calciu pe plăci, unele au presiunea argintului È™i o serie de alte metale care încetinesc procesele inevitabile de coroziune chimică . Astfel de baterii pot dura mai multe sezoane, sunt mai rezistente la temperaturi scăzute È™i alte condiÈ›ii dificile (de exemplu, umiditate ridicată). Dezvoltările recente sunt bateriile cu gel È™i fibră. Acestea sunt baterii AGM È™i EFP. Acestea sunt instalate în principal pe autovehicule cu sistem start-stop, adică atunci când ciclurile de oprire È™i aprindere sunt cu un ordin mai mare. Nu sunt mai puÈ›in bune la maÈ™inile cu sistem de aprindere clasic. Sunt mai scumpe, dar se merită. Dacă urmaÈ›i toate aceste reguli, puteÈ›i evita marea majoritate a problemelor. Iar în rest- conta pe noroc la drum!