Un proprietar zelos îÈ™i va face întotdeauna maÈ™ina să arate È™i să se simtă miÈ™to. FuncÈ›ionarea maÈ™inii în sezonul rece necesită o pregătire specială a maÈ™inii. Iarna în Moldova este asociată cu timp de moină, umiditate, drumuri lunecoase ÅŸi produse chimice agresive. Când pregătim maÅŸina pentru iarnă, trebuie să luăm în consideraÅ£ie aceste particularităţi climatice din Å£ara noastră.
Caroseria
Cel mai mult în timpul iernii, din cauza umidității ridicate, sunt supuse deteriorării caroseria automobilului, în special arcurile roÈ›ilor precum È™i locurile în care lacul È™i vopseaua nu protejează metalul: zonele ÅŸtirbite È™i zgâriate. Pe lângă apă, care în sine duce la rugină, coroziunea, este cauzată de substanÈ›ele chimice presărate din abundență pe străzi. Sunt mult mai agresivi decât apa. Acoperirea părÅ£ii inferioare a automobilului cu un compus anti-coroziune minimizează riscurile. Unii experÈ›i recomandă să se aplice un strat de ceară după spălatul maÅŸinii. În ceea ce priveÅŸte spălatul, iarna trebuie exclus contactul cu apa fierbinte-în caz contrar, vopseaua se poate desprinde. Boxa trebuie părăsită doar când maÅŸina va fi uscată.

Garnituri de cauciuc
La temperaturi sub zero, garniturile de gumă ale ușii riscă să se crape și să se usuce. Pentru a le proteja, puteți folosi spray-uri speciale de silicon care vor păstra elasticitatea și alte proprietăți fizice ale tuturor elementelor de cauciuc ale mașinii.

Anvelopele
Anvelope de iarna reprezintă elementul fundamental ce asigură securitatea pe drumuri în timpul iernii. Evident, este categoric inadmisibil să conduci pe timp de iarnă, echipat cu anvelope de vară (opusul este posibil, dar nu are niciun sens È™i poartă mai multe dezavantaje decât avantaje). Este la fel de dăunător È™i periculos să combini anvelope fără crampoane, montate pe osia din faţă, ÅŸi anvelope cu crampoane - pe osia din spate a maÅŸinii. De adăugat că spinii în principiu sunt interzise în Moldova.
Anvelopele de iarnă sunt selectate după destinaÅ£ie (oraÈ™ - magistrale – drumuri impracticabile). De asemenea, sunt specializaÈ›i după tipuri de ierni: anvelopele nordice sunt mai eficiente în ierni grele È™i zăpadă abundentă, există anvelope speciale pentru iernile blânde din Europa - mai degrabă versiunea noastră, moldovenească. De obicei, cu cât anvelopele sunt mai scumpe, cu atât mai multe calităţi utile posedă acestea. Anvelopele de iarnă bune nu se fac tari la frig, au caracteristici de tracÈ›iune ridicate, distanÈ›e reduse de frânare, stabilitate de curs chiar ÅŸi la viteze mari, rezistență la acvaplanare, manevrabilitate ridicată È™i controlabilitate la schimbarea direcÅ£iei de miÅŸcare, aderenţă sporită pe gheață, îndepărtare eficientă a apei È™i lapoviÅ£ei. Putem spune că, pentru iernile predominant moi, prioritate i se acordă anvelopei cu caracteristici excelente de rezistență la acvaplanare, decât celei care navighează uÅŸor prin zăpadă È™i gheață. Managerii Master LUX vă vor oferi consultaÅ£ii profesioniste È™i vă vor propune anvelope pentru orice destinaÅ£ie la un coraport optim dintre preÈ› ÅŸi calitate.
Vă sfătuim să nu amânaÅ£i reîncălÅ£area jantelor în anvelope de iarnă. Cei care aÈ™teaptă fără griji prima zăpadă se confruntă, de obicei, cu momente neplăcute pe drumuri È™i cu cozi lungi la centrele service auto. În plus, la apogeul sezonului în serviciile de anvelope, cele mai populare dimensiuni standard de la producători populari devin rare.

Uleiuri și lichide tehnice
În preajma perioadei de iarnă este necesar să verificaÈ›i nivelul uleiului din motor È™i, dacă este necesar, să îl înlocuiÈ›i. Nu lăsaÅ£i să vină iarna, ca să vă impună să-l înlocuiÅ£i, e mai bine s-o faceÅ£i din timp. Înainte de a alege un ulei de motor, trebuie să stabiliÈ›i regimul de temperatură în care va funcÈ›iona motorul. Această temperatură este determinată în conformitate cu legea "35": Din acest număr este necesar să se scadă indicele de vâscozitate de iarnă. De exemplu, dacă uleiul are un indice de vâscozitate de 10W, înseamnă că acesta nu va îngheÈ›a până la temperatura de -25°. Uleiurile de motor sunt selectate în funcÈ›ie de recomandările preocupărilor auto pentru fiecare model, ajustate pentru starea motorului fiecărei maÈ™ini. Majoritatea proprietarilor de maÈ™ini aleg să-È™i încredinÈ›eze alegerea uleiului de motor unui specialist de la service auto.

Nu e cazul să economisiÈ›i pe tosol. Vă sfătuim să acordaÈ›i atenÈ›ie lichidelor de răcire bune ale generaÈ›iei moderne, care nu au o durată de viață È™i sunt universale, adică sunt potrivite pentru orice marcă de maÈ™ină. Dar puteÈ›i ridica mai multe antigeluri clasice, care sunt produse pentru un anumit tip de motor. După cum se È™tie, antigelul protejează motorul nu numai de supraîncălzire, dar È™i de răcire È™i coroziune. În plus, e timpul să treceÈ›i de la apă la lichide speciale de curățare a sticlei (anti-îngheÈ›). Ele vă vor ajuta să dezgheÈ›aÈ›i mai rapid geamul de vizionare. Nici în acest caz nu vă sfătuim să faceÅ£i economie: vaporii lui nimeresc în salon, iar produsele analog ieftine conÈ›in compuÈ™i chimici extrem de nocivi (metanol). Cumpărând un produs de calitate, vă veÅ£i exclude inhalarea acestei substanÅ£e toxice.
Dacă motorul e diesel, ar fi raţional să procuraţi aditivi speciali, care nu doar vor reduce consumul de țiței, ci și vor permite să fie pornit mai ușor motorul dimineața.
Vom mai adăuga că pe timp de iarnă, când alimentaÅ£i vehiculul, e mai bine să faceÅ£i plinul (pentru a evita evaporările care se cristalizează la frig È™i înfundă rezervorul), să verificaÈ›i neapărat È™i, dacă este necesar, să înlocuiÈ›i saboÅ£ii de frânare, acumulatorii È™i filtrele.