Iarna în Moldova este asociată cu timp de moină, umiditate, drumuri lunecoase şi produse chimice agresive. Când pregătim maşina pentru iarnă, trebuie să luăm în consideraţie aceste particularităţi climatice din ţara noastră.
Caroseria
Cel mai mult în timpul iernii, din cauza umidității ridicate, sunt supuse deteriorării caroseria automobilului, în special arcurile roților și zonele ştirbite și zgâriate. Coroziunea, pe lângă toate celelalte, este cauzată de substanțele chimice presărate din abundență pe străzi. Acoperirea părţii inferioare a automobilului cu un compus anti-coroziune minimizează riscurile. Unii experți recomandă să se aplice un strat de ceară după spălatul maşinii. În ceea ce priveşte spălatul, iarna trebuie exclus contactul cu apa fierbinte, iar boxa trebuie părăsită doar când maşina va fi uscată.
Anvelopele
Anvelope de iarna reprezintă elementul fundamental ce asigură securitatea pe drumuri în timpul iernii. Evident, este categoric inadmisibil să conduci pe timp de iarnă, echipat cu anvelope de vară. Este la fel de dăunător și periculos să combini anvelope fără crampoane, montate pe osia din faţă, şi anvelope cu crampoane - pe osia din spate a maşinii.
Anvelopele de iarnă sunt selectate după destinaţie (oraș - magistrale – drumuri impracticabile). De obicei, cu cât anvelopele sunt mai scumpe, cu atât mai multe calităţi utile posedă acestea. Anvelopele de iarnă bune nu se fac tari la frig, au caracteristici de tracțiune ridicate, distanțe reduse de frânare, stabilitate de curs chiar şi la viteze mari, rezistență la acvaplanare, manevrabilitate ridicată și controlabilitate la schimbarea direcţiei de mişcare, aderenţă sporită pe gheață, îndepărtare eficientă a apei și lapoviţei. Putem spune că, pentru iernile predominant moi, prioritate i se acordă anvelopei cu caracteristici excelente de rezistență la acvaplanare, decât celei care navighează uşor prin zăpadă și gheață. Managerii Master LUX vă vor oferi consultaţii profesioniste și vă vor propune anvelope pentru orice destinaţie la un coraport optim dintre preț şi calitate.
Vă sfătuim să nu amânaţi reîncălţarea jantelor în anvelope de iarnă. Cei care așteaptă fără griji prima zăpadă se confruntă, de obicei, cu momente neplăcute pe drumuri și cu cozi lungi la centrele service auto.
Uleiuri și lichide tehnice
În preajma perioadei de iarnă este necesar să verificați nivelul uleiului din motor și, dacă este necesar, să îl înlocuiți. Nu lăsaţi să vină iarna, ca să vă impună să-l înlocuiţi, e mai bine s-o faceţi din timp. Înainte de a alege un ulei de motor, trebuie să stabiliți regimul de temperatură în care va funcționa motorul. Această temperatură este determinată în conformitate cu legea "35": Din acest număr este necesar să se scadă indicele de vâscozitate de iarnă. De exemplu, dacă uleiul are un indice de vâscozitate de 10W, înseamnă că acesta nu va îngheța până la temperatura de -25°.
Nu e cazul să economisiți pe tosol. După cum se știe, antigelul protejează motorul nu numai de supraîncălzire, dar și de răcire și coroziune. În plus, e timpul să treceți de la apă la lichide speciale de curățare a sticlei (anti-îngheț). Nici în acest caz nu vă sfătuim să faceţi economie: vaporii lui nimeresc în salon, iar produsele analog ieftine conțin compuși chimici extrem de nocivi (metanol). Cumpărând un produs de calitate, vă veţi exclude inhalarea acestei substanţe toxice.
Dacă motorul e diesel, ar fi raţional să procuraţi aditivi speciali, care nu doar vor reduce consumul de țiței, ci și vor permite să fie pornit mai ușor motorul dimineața.
Vom mai adăuga că pe timp de iarnă, când alimentaţi vehiculul, e mai bine să faceţi plinul (pentru a evita evaporările care se cristalizează la frig și înfundă rezervorul), să verificați neapărat și, dacă este necesar, să înlocuiți saboţii de frânare, acumulatorii și filtrele.