Trăim într-o societate al consumului global. Intuind această motivaÅ£ie a societăţii, producătorii de autovehicule încearcă în orice mod să vă determine să schimbaÅ£i cât mai curând maÈ™ina veche pe una nouă. În Europa de Vest, se consideră normal să-Å£i cumperi o maÈ™ină nouă la trei ani după achiziÈ›ionarea celei vechi. Din acest punct de vedere, producătorul nu va avea în continuare profituri, dacă vinde autovehicule trainice "peste măsură", oricât de cinice n-ar fi aceste considerente. De aceea, materialul nostru este dedicat modului în care putem combate acest fenomen. Expertul auto Master Lux vă oferă sfaturi simple pentru a vă ajuta să prelungiÈ›i viaÈ›a maÈ™inii.
1. Nu conduceți la viteză mare pe drumurile cu gropi
Unii automobiliÈ™ti cu experiență susÈ›in că dacă treceÅ£i gropile sau hopurile la viteză mare, suspensia nu are timp să reacÅ£ioneze prompt la denivelări. Aceasta este una dintre cele mai nocive È™i periculoase greÈ™eli comise la drum. Da, se pare că, dacă maÈ™ina a sărit peste prima denivelare, atunci suspensia nu are timp să "să se adapteze" la a doua sau a treia rugozitate. Dar, în realitate, conducerea pe un teren cu gropi creează o sarcină imensă pe amortizoare, jante, anvelope È™i multe altele. Toate gropile È™i hopurile trebuie să fie evitate. Și dacă nu există o astfel de posibilitate sau o astfel de manevră este nesigură, atunci este necesar să se reducă viteza ÎNAINTE de obstacol. Dacă nu aÈ›i avut timp să faceÈ›i acest lucru, atunci nu are rost să încetiniÈ›i mersul chiar în groapă.
2. ÎnlocuiÈ›i uleiul È™i filtrele în timp util
Uleiul de motor este un fluid vital pentru maÈ™inile cu motor cu combustie internă. Fiecare tip de maÈ™ină are propriul său interval de kilometri, după care este necesar să schimbaÈ›i uleiul de motor È™i filtrele. Cu toate acestea, trebuie să reÅ£inem: cu cât maÈ™ina e mai veche È™i kilometrajul e mai mare, cu atât mai des e cazul să schimbăm uleiul. De exemplu, dacă la maÈ™ina ToyotaPrius intervalul de 10-12 mii de kilometri este considerat normal, atunci după 10 ani sau un kilometraj total de peste 150 de mii de kilometri, trebuie să schimbaÈ›i uleiul mai frecvent - o dată la 5-6 mii de kilometri. AcelaÈ™i lucru este valabil È™i pentru înlocuirea filtrului. Dacă doriÈ›i ca sistemul de aer condiÈ›ionat din maÈ™ină să funcÈ›ioneze fără probleme, schimbaÈ›i mai des filtrul cabinei.
3. ÎncălziÈ›i motorul după staÅ£ionare noaptea
MaÈ™inile moderne sunt suficient de inteligente pentru a corecta unele greÈ™eli făcute de un È™ofer fără experiență. Da, încălzirea clasică a motorului timp de câteva minute, care a fost vitală pentru maÈ™ini acum 15-20 de ani, nu este obligatorie astăzi. În orice caz, însă, dacă maÈ™ina dvs. a stat nemiÈ™cată toată noaptea, atunci în primele secunde turaÅ£ia motorului e mare. ExperÈ›ii Master Lux vă recomandă să aÈ™teptaÅ£i până se reduc turaÈ›iile motorului înainte de a începe miÅŸcarea. Dacă nu aveÈ›i o astfel de posibilitate, vă recomandăm ca primii kilometri să conduceÈ›i în regim liniÈ™tit, fără să apăsaÈ›i puternic pedala de gaz. Acest lucru este valabil mai ales în sezonul de iarnă.
4. SpălaÈ›i în timp util maÈ™ina
Autoexpert Master Lux recomandă să vă amintiÈ›i că spălarea maÈ™inii nu este doar o procedură estetică pentru cei din jur. Ci o operaÅ£ie de rutină necesară pentru prevenirea coroziunii, mai ales iarna, când drumurile sunt curățate cu reactivi. SubstanÅ£ele chimice care ajung pe caroseria maÈ™inii afectează vopseaua È™i porÅ£iunile neprotejate din partea de jos. Dacă maÈ™ina dvs. are deja zgârieturi sau ÅŸtirbituri, lăsând-o murdară, provocaÅ£i apariÅ£ia coroziunii È™i cojirea vopselei. Vă recomandăm, de asemenea, să clătiÈ›i bine punctele de montare ale decorului cu balamale pe maÈ™ină, unde la fel rămân urme de murdărie.