Unul dintre cele mai importante È™i, în acelaÈ™i timp, cele mai sensibile la uzura elemente ale maÈ™inii, propulsorul acesteia, care asigură miÈ™carea progresivă pe autostradă, manevrarea È™i cuplarea pe È™osea, sunt anvelopele. Anvelopa pneumatică clasică sau pneul, aÈ™a cum i se spune uneori, asigură o călătorie fără probleme È™i confort pentru pasageri. Anvelopele moderne de automobile pot fi utilizate aproximativ 5 ani - cel puÈ›in, majoritatea producătorilor spun acest lucru. TotuÈ™i, aceasta este o cifră medie, influenÈ›ată de mulÈ›i factori. Nu este de dorit să se depășească durata de viață a anvelopelor - de fiabilitatea acestora poate depinde siguranÈ›a - a ta È™i a altor participanÅ£i la trafic.
Cum să determinăm că durata de viață a cauciucului se apropie de sfârÈ™it
Termenul standard de funcÈ›ionare este stabilit iniÈ›ial în anvelope, dar mai des automobiliÅŸtii se orientează la semnele externe că termenul de utilizare a anvelopelor auto se apropie de final. Acestea includ:
- uzura si abraziunea desenului benzii de rulare;
- apariÈ›ia microfisurilor în pereÈ›ii laterali;
- umflarea laturilor datorită decalajelor din cordon.
Dacă desenul pe anvelopă este atât de uzat încât structurile dintre elementele sale fac contact direct cu drumul, atunci este timpul să schimbaÈ›i un astfel de cauciuc. Gradul de uzură poate fi determinat prin măsurarea adâncimii benzii de rulare. Pentru setul de vară este de 1,6 mm, iar iarna poate ajunge până la 4 mm datorită benzii de rulare mai profunde È™i cauciucului moale. Pentru cauciucul cu crampoane, durata de exploatare a anvelopelor se încheie atunci când vârfurile au fost uzate cu mai mult de jumătate - aceasta este uzura maximă, utilizarea maÈ™inii pe astfel de anvelope nu mai este sigură pe drumurile umede, înzăpezite sau îngheÈ›ate.
ApariÈ›ia unei reÈ›ele de microfisuri pe peretele lateral este un semn de „îmbătrânire” a cauciucului, proces care se accelerează sub influenÈ›a luminii soarelui È™i îngheÈ›ului. E un semn că într-un timp scurt va fi necesar să schimbaÈ›i anvelopele. AcelaÈ™i lucru se referă ÅŸi la „hernii”, umflături pe partea laterală a anvelopei. Apropo, acestea pot apărea pe interior, deci să devină o obiÅŸnuinţă inspectarea roÈ›ilor înainte de a porni maÈ™ina, cel puÈ›in, de 1-2 ori pe săptămână.
Determinarea uzurii anvelopelor în alte moduri
Una dintre cele mai sigure modalități de a determina, fără o inspecÈ›ie directă, că durata de viață a unui cauciuc se apropie de sfârÈ™it este distanÅ£a parcursă . Prin urmare, este recomandabil să notaÈ›i permanent la ce kilometraj aÅ£i montat un ansamblu concret de anvelope. Determinarea după kilometraj depinde în mare măsură de tipul de vehicul:
- pentru autoturisme este de 45.000 de kilometri pe un set;
- pentru camioane cu o capacitate de transport de până la 4 tone - 60 mii kilometri;
- pentru vehiculele de mare tonaj - până la 70 mii km
Ce factori influențează gradul de uzură
Unul dintre cei mai importanÈ›i factori este producătorul - desigur, anvelopele de înaltă calitate È™i scumpe vor servi mai mult decât no name-ul. În plus, stilul de conducere este important - este evident că un stil agresiv măreÅŸte gradul de uzură, chiar dacă ceilalÅ£i parametri sunt la fel. De asemenea, importă suprafaÈ›a pe care se deplasează maÈ™ina È™i condiÈ›iile climatice - două seturi de anvelope de iarnă identice se vor comporta diferit în Moldova È™i în nordul Rusiei.
Perioada de valabilitate a anvelopelor poate fi mărită, dacă vor fi depozitate în mod corespunzător È™i vor fi schimbate odată cu schimbarea sezonului, vor fi efectuate inspecÈ›ii periodice È™i va fi menÈ›inută presiunea în cameră, în mod normal. N-ar strica să se facă la fiecare 15 mii de kilometri parcurÅŸi geometria roÅ£ilor. Când instalaÈ›i, este important să respectaÈ›i direcÈ›ia corectă a desenului.