Repararea motoarelor auto: concepte și proces

Repararea motoarelor auto: concepte și proces

ReparaÈ›ia unității principale de alimentare este una dintre cele mai ambiÈ›ioase în ceea ce priveÈ™te eforturile È™i mijloacele de operare, ceea ce necesită mult profesionalism din partea unui mecanic auto. Marea majoritate a reparaÈ›iilor motoarelor diesel È™i pe benzină sunt asociate cu restaurarea sau înlocuirea diferitelor componente ale motorului cu ardere internă - pistoane, volante, cilindri, inele È™i aÈ™a mai departe.

Din punct de vedere al complexității, reparaÈ›iile pot fi atât simple, cât È™i foarte complexe (revizuire motor). Se pot distinge unele tipuri de motoare, designul în sine face reparaÈ›ia mai mult sau mai puÈ›in laborioasă, consumatoare de timp È™i costisitoare.

De ce se defecteaza motorul?

Dacă vorbim despre motivele care duc la defecÈ›iuni ale motorului, atunci cel mai adesea vorbim despre întreÈ›inerea necorespunzătoare È™i încălcarea regulilor de funcÈ›ionare. Unii È™oferi ignoră mesajele de pe tabloul de bord, nu schimbă uleiul la timp, „înviolează” motorul cu suprasarcini constante, nu încălzesc motorul în sezonul rece, nu monitorizează nivelul de antigel È™i aÈ™a mai departe. Unele defecÈ›iuni apar din cauza utilizării sistematice a combustibilului de proastă calitate. În plus, unele tipuri de motoare au caracteristici generice de reÈ›inut. De exemplu, unele motoare „mânîncă” activ uleiul, altora nu le plac turaÈ›iile mari È™i aÈ™a mai departe. Uneori, proprietarii de maÈ™ini sunt atât de neglijenÈ›i cu privire la întreÈ›inere, încât motorul este pur È™i simplu imposibil de restaurat.

Repararea motoarelor auto: concepte și proces

Tipuri de reparații motoare

Există reparaÈ›ii la motoare cu ardere internă care pot fi numite obiÈ™nuite. Vorbim despre înlocuirea componentelor motorului cu ardere internă, care de obicei eÈ™uează înainte ca resursele totale ale motorului să expire. Despre reparaÈ›ii ne planificate (neprogramate) vorbim doar atunci când s-a stricat brusc automobilul. Astfel de defecÈ›iuni sunt de obicei cauzate de funcÈ›ionarea È™i întreÈ›inerea necorespunzătoare, piese de schimb de proastă calitate.

Momentul unei revizii majore vine atunci când resursa totală a motorului cu ardere internă este aproape de utilizare completă, iar kilometrajul total al maÈ™inii a atins deja cifre impresionante - sute de mii de kilometri.

Necesitatea reparaÈ›iei motorului este diagnosticată folosind proceduri mecanice È™i electronice. Diagnosticarea computerului arată că există o problemă È™i cu ce poate fi legată. Observarea vizuală, măsurătorile cu ajutorul unor dispozitive speciale vor face posibilă efectuarea unui diagnostic precis È™i prescrierea unui „tratament”.

Calitatea diagnosticului este asociată cu experienÈ›a maestrului, în specializarea sa. Prin urmare, dacă vorbim în special de repararea motoarelor, merită să contactaÈ›i un specialist care are o bună reputaÈ›ie atât în rândul clienÈ›ilor, cât È™i al altor meÈ™teri.

Repararea motoarelor auto: concepte și proces

Faza I: dezmembrare

Dacă meÈ™terul a stabilit că motorul trebuie reparat, atunci următorul pas este demontarea È™i dezasamblarea. Diferite tipuri de motoare cu ardere internă sunt demontate în moduri diferite, în funcÈ›ie de tipul de motor, de aspectul acestuia, de sistemele de montare È™i de relaÈ›ia cu alte componente ale vehiculului. Unele motoare sunt foarte greu de demontat, altele sunt mai uÈ™or. Motorul este o unitate foarte grea. În serviciile auto se folosesc trolii È™i lanÈ›uri speciale pentru a-l îndepărta. Dificultatea de demontare este asociată nu numai cu greutatea, ci È™i cu un număr mare de conexiuni, cablaje, ataÈ™amente în compartimentul motor. În cazul demontării È™i instalării incorecte, diferite furtunuri È™i È›evi îÈ™i pierd foarte des etanÈ™eitatea, ceea ce duce la scurgeri constante, ceea ce necesită din nou revenirea la service-ul auto.

Procesul de dezmembrare poate dura, în funcÈ›ie de complexitatea unui anumit vehicul, de la zece până la patruzeci de ore de lucru. Demontarea motorului în sine va dura mai mult timp - de la trei până la zece ore.

Repararea motoarelor auto: concepte și proces

Etapa II: depanare

După ce motorul este scos din maÈ™ină È™i dezasamblat, este timpul pentru depanare. În această etapă tehnologică, comandantul determină starea specifică a fiecăreia dintre componentele sistemului motor cu ardere internă, găseÈ™te locurile de defecÈ›iune. De obicei, depanarea include:

  • Măsurarea parametrilor arborelui cotit: centrare, duritate, deformare, dimensiune;
  • Verificarea stării curente a blocului cilindrilor (plan, corp);
  • Starea È™i carcasa chiulasei;
  • Gradul de uzură al elementelor grupului de pistoane;

Depanarea se încheie cu determinarea fezabilității È™i a tipului de reparaÈ›ie a motorului. Motorul cu ardere internă, care a fost programat pentru reparaÈ›ie, este spălat. Unitatea este spălată cu kerosen fierbinte sub presiune. În timpul spălării, aÈ™chiile metalice, depunerile de carbon, murdăria È™i alte substanÈ›e străine È™i în exces acumulate atât din cauza defecÈ›iunilor, cât È™i în mod natural în timpul funcÈ›ionării sunt îndepărtate calitativ.

Repararea motoarelor auto: concepte și proces

Etapa III - reparaÈ›ie È™i înlocuire

După depanare È™i spălare, comandantul selectează piesele de schimb. De regulă, meÈ™terul întreabă clientul ce clasă de piese de schimb trebuie utilizată pentru reparaÈ›ii: original, aftermarket È™i, dacă da, ce producător anume. Printre astfel de piese de schimb:

  • Set de garnituri
  • Lagăre principale È™i biele
  • Grup de piston
  • Supape de admisie si evacuare
  • Știfturi de manivelă
  • Ghidajele È™i scaunele supapelor
  • Inele raclete de ulei
  • Bucsele bielei
  • Filtru de ulei È™i pompă
  • Pompa sau trusa de reparaÈ›ii a acesteia

În plus, poate fi necesară È™lefuirea blocului motor principal È™i a arborelui cotit, a planurilor blocului È™i a capului. Se realizează pe o maÈ™ină de È™lefuit È™i frezat de suprafață. Îndepărtat de la 0,05 până la 1 mm din suprafaÈ›a zonei tratate. După această procedură, suprafaÈ›a blocurilor prelucrate devine literalmente oglindă.

Arborele cotit poate fi, de asemenea, È™lefuit. Cu cât trebuie să scoateÈ›i mai puÈ›in, cu atât este mai bine pentru arborele cotit.

Repararea capului blocului este o parte destul de simplă a unei revizii a motorului. Această procedură presupune înlocuirea arborelui cu came, supapele, bucÈ™ele, schimbarea etanșărilor tijei supapei. Uneori, în caz de pierdere a etanÈ™eității, este necesară sudarea cu argon.

În plus, poate fi necesară testarea presiunii È™i alinierea. Prima procedură este verificarea etanÈ™eității, a doua este echilibrarea arborelui cotit, ceea ce îl va scuti de uzură È™i frecare.

Repararea motoarelor auto: concepte și proces

Etapa IV: asamblare și rodare

După efectuarea tuturor etapelor de reparaÈ›ie È™i verificarea rezultatului, motorul este reinstalat pe elementele de fixare din compartimentul motor. Această operaÈ›iune finală se realizează folosind un suport special, care este capabil să rotească motorul suspendat în orice plan.

Procedura de asamblare a motorului cu ardere internă reparat se efectuează în următoarea ordine:

  • sunt instalate inserÈ›ii, arborele cotit se potriveÈ™te
  • le iau locul bielele si elementele grupului de pistoane
  • jugurile sunt instalate È™i strânse
  • se monteaza garniturile si capacul motorului
  • pompa si pompa de ulei sunt atasate
  • se monteaza scripetele arborelui cotit
  • sunt montate chiulasele
  • paletul este ataÈ™at
  • echipamentele de combustibil È™i alte conexiuni sunt conectate

Etapa finală este verificarea È™i rularea. Motoarele cu ardere internă sunt testate în diferite condiÈ›ii pe un stand special de rodare, caracteristicile sunt măsurate. După rodaj, proprietarul îÈ™i poate ridica maÈ™ina.

0 Comentarii

FAQ
Achita cu Visa Achita cu Visa Electron Achita cu MasterCard Achita cu Maestro Site securizat pentru achitari online
0 Sună
comandă online - (022) 81 92 43 068-333-749 Botanica - (022) 81 92 47 Petricani - (022) 81 92 46