Puțini oameni se îndoiesc că întreținerea calitativă a mașinii la timp - verificarea performanței tuturor sistemelor și depanarea - este o problemă fundamentală și una dintre cele mai importante garanții că automobilul, se va păstra mult mai mult timp și reparații extraordinar de costisitoare (care nu au legătură cu accidente de trafic), vor apărea mai rar. Cert este că orice mecanism, chiar și folosit cu grijă, se uzează treptat. Și dacă mediul în care funcționează este departe de a fi ideal (de exemplu, drumuri de proastă calitate, scăderi mari de temperatură și așa mai departe), atunci riscurile și probabilitatea de defecțiune a anumitor noduri cresc de multe ori. Diagnosticarea sistematică și, în consecință, intervenția specialistului în urma acesteia, dacă este necesar, va ajuta la determinarea cu precizie și în timp util problema, la localizarea acesteia la nivelul inițial, împiedicând-o să crească și afectarea unui număr mare de detalii.
ITP-ul, sau inspecția tehnică, sau încă un service tehnic al unei mașini este un set primar de verificări ale componentelor și ansamblurilor mașinii, care sunt definite ca fiind de bază de către producător și sunt recomandate de acesta. Putem spune că aceste proceduri sunt obligatorii pentru ca mașina să fie într-o stare satisfăcătoare, de funcționare. Întreținerea are ca scop asigurarea proprietăților de bază: siguranță, performanță la condus și confortul mașinii.
Diagnosticare trunului de rulare auto
Trenul de rulare al mașinii suferă o sarcină constantă asupra sa. Se confruntă în mod constant cu influențe mecanice externe - vibrații, fluctuații de temperatură, frecare, șocuri pronunțate periodic, coroziune și așa mai departe. Prin urmare, defecțiunea anumitor elemente ale șasiului este doar o chestiune de timp, chiar și cu cel mai atent stil de condus.
Vorbind despre trenul de rulare, inspecția periodică este de mare importanță. Unele defecte și deformații sunt corectate cel mai bine în faza inițială, care nu este resimțită de șofer în timpul călătoriei, ci este vizibilă doar de un profesionist în timpul unei inspecții speciale pe lift. Uneori nu este necesară înlocuirea unei piese de schimb, ci reglarea unui anumit sistem.
Trenul de rulare include cadrul, suspensia față și spate și roți. Trenul de rulare include amortizoare, pârghii, rulmenți cu bile, rulmenți butuci. Dacă aceste componente scoase din uz nu sunt înlocuite la timp pentru producția propriu-zisă, atunci mașina va avea nevoie de reparații mai costisitoare, iar riscurile în domeniul siguranței la condus vor crește.
Consumabile și înlocuiri programate
Unele elemente ale sistemelor vehiculelor au propria perioadă de înlocuire programată. De exemplu, curele de transmisie și lanțuri de distribuție, întinzători, role, pompe și așa mai departe. Fiecare mașină- au termeni și condiții planificate pentru înlocuirea elementelor (kilometrajul parcurs). Toate sunt menționate în cartea de service.
În ceea ce privește consumabilele directe (consumabile), acest grup include:
- Filtre;
- Lumânări;
- Plăcuțe de frână;
- Lichide tehnice (antigel și uleiuri, lichid de frînă);
- Lămpi.
Tipuri de inspecție
Întreținerea este împărțită în tipuri:
- Zilnic – inspecția vizuala a stării anvelopelor, monitorizarea nivelului fluidelor tehnice, funcționarea frânelor și alarmelor (sisteme de securitate). Inspecția zilnică a mașinii include o inspecție a parcării, care vă permite să detectați la timp scurgerile anumitor lichide (ulei, antigel sau combustibil).
- Zero și prima întreținere. După 1-2 mii de kilometri ale unei mașini noi, pentru a verifica eventualele defecte din fabrică. De fapt, vorbim despre rularea mașinii și verificarea interacțiunii optime a diferitelor sisteme ale vehiculului. Vorbim despre testarea la ralanți, nivelul emisiilor de substanțe nocive din gazele de eșapament, verificarea filtrului de ulei, schimbarea fluidelor tehnice, verificarea stării motoarelor și a electricității auto.
- Sezonier – de două ori pe an, pentru a se pregăti pentru anotimpurile de iarnă și vară. Inspecția sezonieră include verificarea fluidelor tehnice, a bateriilor, a întregului șasiu și a caroseriei în ansamblu. De asemenea, o dată pe sezon, șoferii își schimbă anvelopele (dacă mașina nu este echipată cu anvelope all-season).
- ITP2 - la fiecare 12 - 15 mii de kilometri, sau o dată pe an. ITP mai mare și mai cuprinzător.
- Separat, puteți evidenția inspecția tehnică la cumpărarea unei mașini second hand. De regulă, cumpărătorii doresc să efectueze diagnostice cât mai părtinitoare, inclusiv starea vopselei, motorului, interiorului, aerului condiționat, electricității, transmisiei și așa mai departe.
La fiecare ITP, merită să verificați starea mecanismelor de frână - grosimea reziduală a plăcuțelor.
Atunci când se efectuează ITP, proprietarul mașinii trebuie să atragă atenția specialistului la momentele care îl deranjază – de exemplu: bătăi, vibrații, mirosuri neașteptate - într-un cuvânt, despre tot ceea ce poate indica o problemă apărută.
Unde se efectuează ITV-ul?
Pentru a efectua inspecții tehnice, merită să contactați serviciile auto de încredere, cu o bună reputație și recenzii pozitive. La urma urmei, există întotdeauna riscul ca, de dragul profitului, un meșter necinstit să poată atribui mașinii defecțiuni inexistente și, în consecință, să umfle bugetul.
Unii proprietari de mașini cu experiență, știind dinainte ce consumabile sau alte piese de schimb urmează să fie înlocuite, le achiziționează singuri și vin cu ele la service auto. Ajută cu adevărat să economisiți bani dacă proprietarul mașinii este suficient de competent și achiziționează piesele de schimb sau componentele care sunt cu adevărat necesare și potrivite pentru această mașină în special. Desigur, nu veți putea economisi bani în acest fel dacă mașina este nouă și este întreținută în garanție de un dealer autorizat. În acest caz, se folosesc doar piese de schimb originale scumpe, pe care le are doar oficialul. Orice lucrare în timpul perioadei de garanție care nu este efectuată printr-un dealer autorizat va anula garanția.
Toate tipurile de inspecții tehnice, programate și neprogramate, cu reparații ulterioare pot fi efectuate în rețeaua de service auto Master LUX. Aici in slujba clientilor se afla utilaje de cea mai inalta calitate si moderne si mesteri calificati si experimentati cu un inalt nivel de specializare. Tipurile și descrierea lucrărilor pot fi găsite pe site, la secțiunea „Servicii”.