Cum desenul benzii de rulare influențează proprietăţile anvelopelor?

Cum desenul  benzii de rulare influențează proprietăţile anvelopelor?

Desenul benzii de rulare constituie unul din momentele cheie în alegerea anvelopelor, el este cel care influențează semnificativ comportamentul și caracteristicile anvelopelor. Producătorii moderni oferă o multitudine de opțiuni, iar șoferii care au decis să schimbe iar încălţările maşinii se confruntă cu dificultatea de a alege. Pentru a nu fi dezamăgit de cumpărătura efectuată şi nu a deveni victima „sfaturilor iscusite” ale vânzătorului, acordaţi puţin timp informării înainte de achiziție.

În continuare, vom analiza următoarele aspecte:

Alegerea anvelopelor și tipurile desenelor benzii de rulare

Caracteristicile desenelor direcționale simetrice

Particularităţile desenelor simetrice non-direcționale

Modele de rulare asimetrice (direcționale/non-direcționale)

Particularităţile alegerii anvelopelor, tipurile de desene ale benzii de rulare

Producătorii moderni de anvelope folosesc o varietate de tehnologii și soluții inovatoare, menite să îmbunătățească compoziția amestecului de cauciuc, să crească uzura cauciucului și să asigure cea mai fiabilă manevrabilitate a mașinii. Aceasta din urmă se realizează prin desenul benzii de rulare, a cărui sarcină este de a asigura aderența de înaltă calitate a anvelopei pe carosabil în timpul traficului. Atunci când alegeți un model, trebuie să luați în considerare:

  • sezonalitatea exploatării;
  • calitatea drumurilor;
  • parametrii generali ai automobilului.

Cât privește desenul benzii de rulare, aici e nevoie de cunoştinţe speciale. El vorba de un factor care influențează manevrabilitatea vehiculelor, calitatea contactului cu suprafața, siguranța, capacitățile de viteză, performanța la zgomot și gradul de confort al mersului.

Există diferite desene ale benzii de rulare, dar în funcție de caracteristicile lor se împart în grupuri:

  • direcționat simetric;
  • simetric non-direcțional;
  • asimetric.

Fiecare tip de model are particularităţi, care influențează proprietățile anvelopelor, așa că ar trebui să cunoaşteţi subtilităţile fiecăreia pentru a face alegerea potrivită.

Simetric direcționale - cea mai bună opțiune pentru desenul benzii de rulare de iarnă

Desenul benzii de rulareSimetric direcţionale sunt desenele benzii de rulare de iarnă. Principala particularitate este că canelurile converg în mod oblic spre centru, asigurând o excelentă scurgere a apei, masei topite de zăpadă și lapoviţei. Acest tip de model are sarcina de a vă proteja împotriva acvaplanării atunci când călătoriți la viteze mari. Este soluția ideală pentru mașinile de mare viteză.

Acest tip al benzii de rulare creează o aderență destul de bună la drumul umed, crește siguranța circulației pe terasamentul acoperit din abundență cu băltoace și, în același timp, asigură o manevrare precisă și o stabilitate direcțională crescută în timpul deplasării pe zăpada bătătorită.

Dacă e să ne referim  la deficiențele acestui tip, vom menţiona zgomotul ridicat și o stabilitate insuficientă la deplasarea pe teren accidentat. Dar sunt minunate pentru magistrale și drumurile urbane asfaltate.

 

Desenele simetrice nedirecţionale ale benzii de rulare ale anvelopelor şi particularităţile lor

Desenul benzii de rulareDesenul simetric non-direcțional este o versiune convenabilă și universală a benzii de rulare pentru autoturisme. Această soluție practică o preferă cel mai adesea brandurile de automobile cunoscute pentru instalare pe mașini noi.

Acest tip de model este proiectat pentru conducere pe drumuri cu orice suprafață, potrivite atât pentru anvelopele de vară, cât și pentru cele de iarnă. Oferă un nivel sporit de confort, se caracterizează printr-un nivel redus de zgomot, este o opțiune pentru conducere în siguranță și stabilitate pe diferite tipuri de îmbrăcăminte rutieră.

Important! Puteți instala astfel de anvelope pe orice roată cu orice parte. Acest lucru simplifică procesul de înlocuire și permite, de asemenea, reamenajarea acestora pentru a asigura o uzură uniformă a setului de anvelope. Este o soluție ideală pentru „roata de rezervă”.

Această varietate de desene ale benzii de rulare reprezintă o opţiune a șoferilor care respectă un stil de conducere ritmic și calm, potrivindu-se perfect pentru funcționare într-un ciclu mixt. Acest tip se pretează condițiilor urbei, este aplicat pe anvelope special direcţionate (pentru orice tip de teren, teren accidentat). Un alt plus e face parte din categoria produselor bugetare.

Singurul dezavantaj este că desenul simetric non-direcțional nu oferă siguranță maximă atunci când conduceți cu viteză mare pe o șosea umedă.

Particularităţile specifice desenelor benzii de rulare asimetrice non-direcționale

Desenul benzii de rulareAcesta este un tip de model îmbunătățit, care permite zonarea benzii de rulare, ţinând cont de faptul care zone ale anvelopei au sarcina maximă în diferite condiții de operare:

  • externă - mai rigidă și mai rezistentă la deformații care apar în timpul manevrării înalte;
  • interioară - este saturată cu caneluri de scurgere, iar adâncimea desenului benzii de rulare este selectată în mod optim, deoarece acest sector este responsabil pentru eliminarea apei și trebuie să reziste la acvaplanare;
  • Centrală - densă și rigidă, ceea ce este important pentru stabilitatea și siguranța direcțională.

Aceste modele se caracterizează prin stabilitate transversală, controlabilitate excelentă, ceea ce face posibilă utilizarea acestora de către șoferii care preferă să meargă la viteze mari. Datorită acestui desen, anvelopele contribuie la menținerea stabilității în timpul manevrelor, dar este de remarcat faptul că sunt mult mai scumpe.

În ceea ce privește modelele asimetrice, unii automobilişti-amatori au auzit că pe piață este prezentată şi versiunea direcțională, dar nu au putut să o găsească în vânzare. Acesta este cel mai rar tip de model pe care producătorii l-au scos recent din producere. Elaborarea în sine este interesantă, este un model aproape perfect, potrivit pentru drumurile uscate și pentru funcționarea în siguranță a unei mașini în condiţii de ploaie. Dar aceasta este o opțiune dezavantajoasă în raport cu „rezerva”, plus, există o mulțime de nuanțe asociate cu instalarea. Prin urmare, alegeți dintre cele trei principale, ținând cont de particularităţile pe care desenul de rulare le oferă anvelopelor.

0 Comentarii

FAQ
Achita cu Visa Achita cu Visa Electron Achita cu MasterCard Achita cu Maestro Site securizat pentru achitari online
0 Sună
comandă online - (022) 81 92 43 068-333-749 Botanica - (022) 81 92 47 Petricani - (022) 81 92 46