Discurile de frână fac parte din È™asiu, care este un articol consumabil. SfârÈ™itul periodic al vieÈ›ii următorului set este o chestie de timp. Prin urmare, înlocuirea mai mult sau mai puÈ›in frecventă a discurilor de frână din cauza subÈ›ierii lor (în funcÈ›ie de kilometraj, stil de condus, caracteristici de mediu È™i calitatea discurilor în sine) este un lucru firesc. Cu toate acestea, înainte de a le înlocui, există un alt proces care poate prelungi durata de viață: degajarea discurilor. În acest articol, vom lua în considerare ce fel de procedură este aceasta, în ce cazuri poate avea loc È™i când este complet lipsită de sens È™i inutilă.

Când apare întrebarea degajării discurilor de frână?
Faptul că trebuie făcut ceva cu discurile de frână este fie raportat de către meÈ™ter după o inspecÈ›ie vizuală a È™asiului, fie de maÈ™ina în sine, cu semne caracteristice:
- bataie a volanului;
- scârÈ›âituri È™i alte zgomote la apăsarea pedalei de frână;
- creÈ™terea distanÈ›ei de frânare.
Dacă întâmpinaÈ›i unul sau mai multe dintre semnele din această listă, atunci există È™ansa ca discurile de frână să fie deformate sau să fi apărut zgârieturi È™i caneluri adânci (gripări) pe suprafaÈ›a lor. Degajarea discurilor de frână este concepută pentru a rezolva această problemă: pentru a returna discului uniformitatea È™i strălucirea. Dar numai dacă gradul de uzură o permite.

Restricții pentru degajarea discurilor
Canelura în sine este îndepărtarea unui strat de metal de pe disc. Prin urmare, dacă grosimea reziduală este mică, atunci canelura nu va restabili discurile de frână, ci va „termina” în cele din urmă resursele acestora. Prin urmare, strunjirea este posibilă numai pe discuri cu o grosime reziduală suficientă.
Există È™i alte restricÈ›ii pentru implementarea procedurii de degajare. De exemplu, din cauza supraîncălzirii, structura discului se poate modifica astfel încât pot apărea zonele de creÈ™tere dense. Din această cauză, discul în stare rece È™i caldă se va comporta diferit. În astfel de cazuri, este recomandat să cumpăraÈ›i discuri noi.

Cum se face degajarea discurilor de frînă?
Încercarea de a lustrui singur suprafaÈ›a discului cu diverse abrazive sau de a È™lefui singur discurile nu este o idee bună.
Deformarea uÈ™oară È™i eliminarea „defectelor” pot fi încercate să fie eliminate printr-o serie de frânări bruÈ™te. PlăcuÈ›a de frână în sine va „netezi” suprafaÈ›a discului sub o influență puternică. Dacă nu ajută, discurile sunt date pentru degajare unui service auto.
Discurile de frână sunt întotdeauna prelucrate în perechi. Degajarea discurilor este efectuată de un maestru calificat pe un strung. AsiguraÈ›i-vă că verificaÈ›i starea (nivelul de bătaie) a butucului. SuprafaÈ›a de lucru este îndepărtată de rugină cu o perie metalică specială. Turnerul fixează discul strict perpendicular È™i È™lefuieÈ™te discul. După ce discurile pot fi folosite în continuare.

Restricție după tăierea discului
Un disc de frână prelucrat are o problemă: cu o grosime mică reziduală a metalului, discul se încălzeÈ™te mai repede. Calitatea frânării scade. Marja de siguranță È™i rigiditate scade È™i ea. Sub sarcini grele, discul prelucrat este mai predispus la deformare È™i rupere. AceÈ™ti factori nu trebuie uitaÈ›i niciodată, inclusiv ajustarea stilului de conducere dacă discurile au trecut prin procedura de întoarcere. Prin urmare, dacă È™anÈ›ul dă discului un al doilea vânt, nu uitaÈ›i că resursa lui se apropie de sfârÈ™it, iar în viitorul previzibil va trebui să cumpăraÈ›i în continuare discuri de frână noi.